A virtuális valóságban átélt ’testen kívüli élmény’ segíthet lecsökkenteni a halálfélelmet

A Barcelonai Egyetem kutatói felfedezték, hogy a virtuális valóságban tapasztalt események lecsökkenthetik a halállal szembeni félelmet. A csapat kutatóinak a tanulmánya a PLOS ONE weboldalán jelent meg.

Korábbi kutatási eredmények és beszámolók is már megmutatták, hogy azok az emberek, akik halál közeli állapotba kerültek, kevésbé félnek a haláltól az esemény után. A tudomány eddig még nem ált elő magyarázattal a jelenségre, de most, a spanyol kutatócsapat megtalálta, hogy mesterségesen is létre lehet hozni egy hasonló érzetet, azzal hogy az önkénteseket egy testen kívüli élményhez juttatják egy virtuális valóság sisak segítségével.

Hogy jobban megértsék ezt a virtuális testen kívüli élményt, a kutatók 32 női önkéntest kértek fel – és arra kérték meg őket, hogy tegyék fel a virtuális valóság sisakot és üljenek nyugodtan, amíg a kutatók manipulálják a virtuális környezetet. Az elején igyekeztek a résztvevőket elmélyíteni a virtuális valóságba azzal hogy az esés érzetét keltették és virtuális labdákkal érintették meg őket. Ezt olyan eszközökkel érték el amelyeket az önkéntesek könyökéhez és bokájához csatoltak – és amikor ehhez a testrészekhez értek a virtuális labdákkal azok enyhén vibrálni kezdtek. Egy pár pillanattal a magukkal ragadó tevékenységek után a kutatók megváltoztatták a perspektívát, úgy hogy az önkéntesek egy belső nézetből külső a testtől elválasztott nézetbe kerültek – ami olyan érzést keltett, mint a test elhagyása. Láthatták magukat, ahogy a kamera hátrahagyta őket és a szembe lévő fal felé mozgott. Egy pár perc testen kívüli élmény után az önkéntesek levették a sisakjukat és egy kérdőívet kellet kitölteniük, amiben néhány kérdés a halálfélelmet firtatta.

A kutatók azt jelentették, hogy azok az önkéntesek, akik részt vettek a testen kívüli élményben sokkal kevesebb félelmet mutattak a halál iránt, mint azok, akik nem tapasztalták meg a kísérletnek azt a részét. A kutatók magyarázata erre az, hogy, az élmény azért csökkenti a halálfélelmet, mert egy olyan állapotot mutat a halál után, ami látszólag nem jár semmilyen negatív következménnyel.

Forrásmedicalxpress.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.