A zöld tea kivonat segíthet az Alzheimer kór korai megelőzésében

A zöld teáról sokan úgy gondolják, hogy jót tesz az agynak. A teák kivonatának antioxidáns és méregtelenítő tulajdonságai segítenek az Alzheimer kórhoz hasonló betegségek elleni küzdelemben. Azonban eddig a kutatók nem tudták pontosan, hogy mi is történik molekuláris szinten és hogy hogyan lehetne hatékonyabb kezelések kialakítására használni.

A McMaster Egyetem kutatói új fényt vetettek a rejtőző mechanizmusokra. A klinikai vizsgálatokat megelőző eredmények arra utalnak, hogy a hatásért a zöld tea EGCG nevű összetevője felel, ami megakadályozza a méreganyagok felgyülemlését, ami az egyik fő gyanúsítottja az Alzheimer kór és más kognitív betegségek kialakulásának első lépéseiben.

“Mi úgy hisszük hogy az EGCG molekuláris szinten bevonja a mérgező oligomereket és megváltoztatja a növekedési és a más egészséges sejtekkel való kapcsolatukat is,” mondta Giuseppe Melacini, a tanulmány vezető szerzője és az egyetem Kémia és Kémiai Biológia Karának a professzora, és 15 éve folytat kutatásokat az Alzheimer kórral kapcsolatban.

A tudósok szerint a felfedezés, ami több mint egy évtizednyi nukleáris mágneses rezonancia (NMR) módszertani fejlesztést igényelt, új terápiákhoz és további gyógyszer felfedezésekhez is vezethet.

Annak ellenére, hogy már évszázadok óta vizsgálják világszerte, az Alzheimer kór kiváltó oka továbbra sem teljesen tisztázott és a kezelési módszerek is erősen korlátozottak. A számok szerint az idősek világszerte egyre több helyen haladják meg a gyerekek számát, ezzel drámaian megemelve egy hatásos gyógyszer és megelőzési stratégia szükségességét. Néhány becslés szerint például Kanadában 2031-re a demenciában szenvedők száma elérheti a 937 000-et, ami egy 66%-os emelkedés a jelenlegi értékekhez képest.

“Mindannyian tudjuk hogy jelenleg nincs gyógymód az Alzheimer kórra a tünetek megjelenése után, így a legnagyobb reményünk a korai közbeavatkozás,” mondta Melacini. “Ez a zöld tea kivonatok vagy a származékainak korai használatát, mondjuk 15-25 évvel a tünetek megjelenése előtt.”

A következő kutatások azt igyekeznek majd megoldani, hogy az EGCG és a hozzá hasonló molekulák hogyan használhatóak hatásosan ételadalékként. Az EGCG hírhedten instabil és nehezen juttatható be az emberei testbe, különösen az agyba.

Forrás: pubs.acs.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.