Agyi implantátumokkal javították az emberek memóriáját

A Dél-Kalifornia Egyetem és a Wake Forest Orvosi Egyetem kutatócsapata elektródákat ültetett emberi önkéntesek agyába, hogy kiderítsék azok képesek e javítani a memóriát és az visszaemlékezést.

Korábbi kutatások már megmutatták, hogy az állatok agyába ültetett elektródák képesek javítani az emlékezetet és a mostani tanulmány ezt a tényt az emberekre is kiterjeszti.

Hogy leteszteljék, hogy az agy memóriához köthető részét érő parányi elektromos impulzusok javítják e a memóriát, a tudósok epilepsziás betegeket kezelő orvosokkal működtek együtt, akiknek betegeiknél a kezelésük részeként elektródákat ültettek be az agyukba. A kutatók 20 önkéntest találtak akik beleegyeztek, hogy a kezeléshez használt elektróda mellet egy másik nagyon hasonló elektródát is beültessenek az operációjuk alatt.

A kísérletnek két része volt. Az elsőnél az implantátumot arra használták, hogy az figyelje és rögzítse az agy elektromos aktivitását, amíg a résztvevők memória gyakorlatokat végeztek. A második résznél, megpróbálták leutánozni a felvett jeleket úgy, hogy gyenge elektromos impulzusokat küldtek az agy memóriáért felelős részeire. A kísérletben kiemelten a rövid távú – a közelmúltban történtekre való visszaemlékezést segíti elő – és a munkamemóriára – ami megőrzi az éppen történő dolgok emlékét – koncentráltak.

Az eredmények szerint az implantátumokon keresztüli agyi stimulációval 15%-ot javult a rövid távú memória és 25%-ot a munkamemória minden résztvevőnél – ami egybevág a korábbi állatkísérletek eredményeivel is. A kutatók viszont azt is megjegyezték, hogy véletlenszerű elektromos stimulációval, ezzel ellentétben, épphogy rontottak a memórián.

Annak ellenére, hogy a kísérlet fő célja az volt, hogy általánosan többet tudjunk meg a memória megtartása és visszaidézéséről, a kutatók szerint a felfedezés segíthet olyan embereken is akik például az Alzheimer kór vagy demencia következtében leromlott a memóriája.

Forrás: abstractsonline.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.