Amerikában már a 130 is magas vérnyomásnak számít

Az Amerikai Szív Egyesület hétfőn újradefiniálta a magas vérnyomás fogalmát, ami szerint a betegséget már 130/80 Hgmm-nél el kell kezdeni kezelni szembe a korábbi 140/90-es határral.

Az új irányelvek az első frissítései az ország legutóbb 2003-ben megváltoztatott irányelveinek, mivel az orvosok felismerték, hogy a komplikációk már ezeknél az alacsonyabb számoknál is előfordulhatnak.

A magas vérnyomással való diagnosztizálás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a betegnek gyógyszert kell majd szednie, hanem “ez egy sárga lámpa arra hogy csökkentenünk kell a vérnyomásunkat, főleg nem gyógyszeres megközelítéssel” mondta Paul Whelton, az új irányelvek vezető szerzője.

Az egészséges életviteli változtatások között szerepel a lefogyás, több mozgás, egészségesebb étkezés, az alkohol és a só kerülése, a dohányzásról való leszokás és a stressz elkerülése.

Az új határértékek azt jelentik, hogy az amerikaiak nagyjából 46%-a számít mostantól magas vérnyomásúnak szembe a korább 32%-al. A magas vérnyomás mindemellett a második vezető elkerülhető oka a szívbetegségek kialakulásának és az agyvérzésnek, a dohányzás után.

A szisztolés vérnyomás normális határa 120 – ez azt mutatja meg, hogy mekkora nyomás nehezedik az artériák falára amíg a szív ver- és a diasztolés vérnyomásnak 80 – ami a szívverések között mérhető nyomást mutatja.

Amikor egy ember vérnyomása eléri a 130/80-at, a kutatók szerint, addigra már megkétszereződött az esélye valmilyen szív és érrendszeri betegség kialakulásának egy normális vérnyomással rendelkező emberrel szemben.

“Egyenesek akarunk lenni az emberekkel – ha már kétszer nagyobb veszélyben vannak, arról tudniuk kell.”

Korábban a betegségek a 50-es és annál idősebb korosztály problémájának tekintették, azonban az új irányelvek hatására már rengeteg 40-es éveiben járó embernek is magasnak számít a vérnyomása.

“A magas vérnyomás dominanciája a háromszorosára nőhet majd a 45 év alatti férfiak és kétszeresére a 45 év alatti nők körében,” írták a jelentésbe.

Az irányelv alapján a véredények sérülése már 130/80-as vérnyomásnál megkezdődik, amit egy több mint 9000 emberen végzett felmérésre alapoznak az tudósok.

A prehipertenzió kategóriája, amiben a 120-139 közötti szisztolés vérnyomással rendelkező emberek vannak, megszűnik.

“Az ilyen értékekkel rendelkező emberek mostantól a Megemelkedett (120-129 és 80 alatt) vagy 1. fokozat Hipertónia (130-139 vagy 80-89) kategóriába kerülnek át.”

A gyógyszeres kezelést csak akkor alkalmaznak majd 1. fokozat Hipertóniás betegeknél, ha azoknál már történt valamilyen szív-érrendszeri esemény mint a szívroham vagy kiemelten nagy veszélyben vannak a szívrohamokkal és az agyvérzésekkel szemben idős koruk, cukorbetegségük, krónikus vesebetegség vagy érelmeszesedésük miatt.

Ezen felül a jelentés szerint a megállapított értékeknek több mérés  – amiből legalább kettő különböző alkalmakkor történt – átlagát kell figyelembe venni.

“Teljesen egyetértek a magas vérnyomás átfogalmazásában, mivel ez lehetővé teszi a korai életvitelbeli változásokat,” mondta Satjit Bhusri, a Lenox Hill Korház kardiológusa.

“Azonban fontos, hogy a definíció változása nem növeli a kiírt gyógyszerek mennyiségét, hanem az életvitelbeli változásokra hívja fel a figyelmet.”

Forrás: hyper.ahajournals.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.