Apró drónok segíthetik majd a méheket a növények beporzásában

Japán kutatók kifejlesztettek egy kis rovar méretű drónt, ami képes mesterségesen beporozni a növényeket, így csökkentve az egyre hanyatló méh populáció terhét.

A tokyoi Nemzeti Fejlett Ipari Tudomány és Technológia Intézet csapata megtervezett egy „mesterséges beporzást” végző drónt, és ahelyett hogy teljesen felváltanák a méheket, a drónok arra hivatottak hogy a jövőben levegyék a modern mezőgazdaság okozta terheket a méhek válláról.

A laboron kívüli tesztek még váratnak magukra, és a drónok jelenleg még távvezérléssel működnek a tervezett automata viselkedés helyett. A gépek 4 cm hosszúak, és egy csokornyi lószőr van az alsó felükhöz rögzítve, amivel a méhek pollengyűjtéshez elengedhetetlen szőreit próbálják leutánozni. A lószőrt egy ragacsos folyékony géllel borítják, amit Eijiro Miyako, a kutatás főszerzője, fedezett fel véletlenül már majdnem egy évtizede.

A méhek csökkenése keltette egyre nagyobb aggodalom és a robotika fejlődése vezette Miyakot az ötlethez, hogy a gél a méhekhez hasonló módon is felhasználható, mivel az elég ragacsos hozzá, hogy összegyűjtse a pollent, de nem elég ragacsos ahhoz, hogy utána azt már ne tudja más virágokban hagyni.

A projekt egy csodálatos felfedezés gyümölcse,” mondta Miyako egy közleményben. „Meglepő volt, hogy az anyag még nyolc év elteltével is  viszkózus maradt és nem bomlott le. Általánosan a géleket víz felhasználásával készítik el, ami miatt nem használhatóak fel túl hosszú ideig, azonban a mi anyagunk tökéletes volt ehhez a kutatáshoz.

Miyako csapata a távirányított drónokat rózsaszín japán liliomokon tesztelte a laborban, és sikeresen beporozták azokat.

Reménykedünk benne, hogy a robot beporzókat ki tudjuk képezni rá hogy megtanulják a beporzási utakat GPS és mesterséges intelligencia felhasználásával.” Mondta Miyako

Azonban a drónok még messze vannak attól, hogy tömegesen ők porozzák be a földeket – mivel a vezérlésük még nem túl egyszerű és jelenleg még csak a teszteket is csak egy virággal végezték el. Mint azt pedig mindenki jól tudja, a virágok sok méretben és formában léteznek, és a méheknek gyakran be kell mászniuk a virágba, hogy elérjék a nektárt és a pollent is.

Ha pedig azon aggódnánk, hogy a fellázadt műméhek emberekre támadnak. Akkor megnyugodhatunk, mert Miyako válaszolt erre az aggályra is: „Ugyan már, hisz minden robotot békés módon használnak fel, nemigaz?”

japanese scientists successfully pollinate flowers via a bee-inspired drone from designboom on Vimeo.

Forrás: www.iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.