Arról kérdezték az amerikaiakat, hogy ‘hogyan néz ki az Isten?’

Az Észak-Karolina Egyetem pszichológus csapata egy új technológia segítségével megpróbálta rekonstruálni, hogy hogyan néz ki Isten, összesen 511 amerikai keresztény szerint.

A résztvevőknek több száz véletlenszerűen összeválogatott arc párt mutattak és ki kellet választaniuk, hogy melyik arc hasonlít jobban arra, ahogy ők elképzelik Istent. Az összes kiválasztott arc összesítésével a kutatók létrehoztak egy összeállított “isteni arcot.”

Az eredmények a kutatókat is meglepték, mivel a különböző műalkotásokon megjelenő Isten, általában egy bölcs ősz szakállú kaukázusi öreg férfi formájában szokott megjelenni. Azonban az új tanulmány szerint a modern keresztények egy fiatalabb, nőiesebb és kevésbé kaukázusi beütési Istent látnak maguk előtt.

A tények szerin az emberek Istenről alkotott képét inkább a politikai nézetek befolyásolták, a liberálisok közül többen képzelik nőiesebbnek, fiatalabbnak és szeretet teljesebbnek, mint a konzervatívok – akik jobban feleltek meg a hagyományosabb Istenképnek.

“A torzítás abból eredhet, hogy a liberálisok és a konzervatívok milyen társadalmat szeretnének,” mondta Joshua Conrad Jackson, a kutatás vezetője. “Korábbi kutatások megmutatták, hogy a konzervatívok jobban motiváltak abban, mint a liberálisok, hogy egy rendezett társadalomban éljenek, amit egy nagy hatalmú Isten szabályozna legjobban. Másfelől viszont a liberálisokat egy toleráns társadalom motivál, amit egy jóságos Isten irányítana jobban.”

Az emberek képalkotása a saját demográfiai jellemzőiktől is függött. A fiatalabb emberek például egy fiatalabb Istent is képzeltek maguk elé, illetve azok akik fizikailag az átlagnál szebbnek vallották magukat, egy szintén az átlagnál jobb megjelenésű Isten képét alkották meg. Ezen fel az afrikai-amerikaiak egy olyan Istent képzeltek el, ami jobban hasonlít saját etnikumukra mint a kaukázusiakra.

“Az emberek tendenciája arra, hogy az Istent magukhoz hasonlónak képzeljék el, egybevág az egoista torzítással,” mondta Kurt Gray, a tanulmányban részt vevő rangidős kutató. “Az emberek gyakran vetítik ki a hitüket és jellemzőiket másokra és a tanulmányunk megmutatja, hogy ez alól az Isten megjelenése sem kivétel – az emberek nem csak egy olyan Istenbe hisznek aki hozzájuk hasonlóan gondolkodik, hanem hozzájuk hasonlóan is néz ki.”

Érdekes módon viszont a torzításban a nemek nem játszottak szerepet – mind a férfiak mind pedig a nők férfinak képzelték el az Istent.

Forrás: journals.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.