Átadták a Dél-Afrikai szuper rádióteleszkópot

Bemutatták a Dél-Afrikai Köztársaság legújabb szuper rádióteleszkópját, ami az első lépés a világ legnagyobb teleszkópjának elkészítésében.

Az összesen 64 tányér alkotta MeerKAT teleszkópot a dél-afrikai Karoo térségben építették fel és a nemzetközi SKA (Square Kilometre Array) rendszerbe fogják integrálni – amint annak a többi része is felépül.

Amikor minden eleme építése befejeződik, a SKA teleszkóp 50-szer erősebb lesz mint a mostani legjobb teleszkóp

“Ez a teleszkóp a maga nemében a leghatalmasabb a világon – a képeinek felbontása 50-szer nagyobb mint a Hubble Űrteleszkóp képeié,” mondta David Mabuza, a Dél-Afrikai Köztársaság elnökhelyettese.“Ez a nap több afrikai mérföldkövet jelent … a küldetésünkben, hogy felzárkózzunk a világ többi részéhez és mi is hozzájáruljunk a civilizációhoz,”

Az SKA a tervek szerint 2030-ra lesz kész teljesen és Afrika és Ausztrália félreesőbb területein felépített maga egy négyzetkilométert lefedő 3000 tányérjával lehetőséget ad majd a csillagászoknak, hogy eddig elképzelhetetlen felbontással tudják vizsgálni az űr mélyét.

A Dél-Afrikai Rádió Csillagászati Obszervatórium szerint a MeerKAT által pénteken készített panorámafelvétel az eddigi legtisztább kép, ami a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyukról készült.

A tervek szerint a SKA amikor teljesen elkészül segíthet megvizsgálni a fekete lyukak és az Univerzum eredetét is. A Dél-Afrikai Köztársaság, ami a projekt jelentős részének biztosít helyet, eddig 240 millió dollárnak megfelelő összeget fektetett a teleszkópok építésébe.

A projektben és a teleszkópok építésében a köztársaság mellet Ausztráli, Anglia, Kanada, Kína, India, Olaszország, Új-Zéland, Svédország és Hollandia vesz még részt, amíg több másik afrikai ország – Botswana, Ghána, Kenya, Madagaszkár, Mauritius, Mozambik, Namíbia és Zambia – is igyekszik hozzájárulni a prióojekt sikeréhez.

A kutatók még a múlt hónapban összekapcsolták a MeerKAT-ot a Carnarvontól 200 kilométerre délre lévő MeerLITCH optikai teleszkóppal, így a rendszer képes volt optikai és rádiófelvételeket is készíteni.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.