Átadták az első hidrogén vonatot

Most hétfőn indult útjára Németországban a világ első hidrogénnel hajtott vonatja, ezzel kihívást intézve a környezetszennyező dízeles mozdonyoknak, a konkurenciánál még drágább de környezet-barátabb technológiájával.

A két világoskék Coradia iLint vonatot a francia Alstom TGV gyorsvonat gyártó készítette el és először egy 100 kilométeres Cuxhaven-t, Bremerhaven-t, Bremervoerde-t és Buxtehude-t településeket érintő szakaszon fognak járni az új vonatok.

“A világ első hidrogén vonata most kereskedelmi szolgálatba lép és kész a sorozatgyártásra is,” mondta Henri Poupart-Lafarge, az Alstom vezérigazgatója a vonatok átadási ceremóniáján.

A cég azt is közzétette, hogy 2021-re további 14 hasonló zéró emissziós vonatot adnak majd át Alsó-Szászország területén, amíg más Német területek is érdeklődnek a technológia iránt.

A hidrogénes vonatokat üzemanyagcellákkal látták el, amelyek a hidrogén oxigénnel történő egyesülése révén állítanak elő elektromosságot. Ezáltal a vonatok csak ártalmatlan vízgőzt hoznak létre a működésük során. Az energiafelesleget lítium ionos akkumulátorokban tárolják el, ezzel javítva a technológia hatásfokát. A most átadott vonatok megközelítőleg 1000 kilométert tudnak megtenni egy tanknyi hidrogénnel – ez nagyjából azonos dízeles társaik hatótávolságával.

A technológia vonzó lehetőségeket nyújt a német városok számára, amelyek már most is nagy erőkkel küzdenek a magas légszennyezéssel. Valamint, a hidrogénes vonatok elkészítése drágább a hagyományos vonatokhoz képest, addig az üzemeltetésük olcsóbb.

A cég elmondása szerint más országok is érdeklődtek a hidrogén vonatok iránt, köztük Nagy-Britanniával, Hollandiával, Dániával, Norvégiával, Olaszországgal és Kanadával, illetve a cégnek is otthont adó Franciaország is bejelentette, hogy legkésőbb 2022-re ők is át szeretnék átadni az első hidrogén vonatukat.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.