Áttörést értek el a víz hidrogénné bontása terén

A Ben-Gurion Egyetem és a Technion Izrael Technológiai Intézet kutatói megfejtettek egy kémiai mechanizmust, ami lehetővé teheti, hogy új és hatékonyabb foto-kémiai módszerekkel bontsák hidrogénné a vizet.

A kutatócsapat az első, akinek sikerült felfedezni azt az alapvető kémiai reakciót, ami a napenergia segítségével megoldást jelenthet a víz bontás folyamatának energia szükségleteire. A folyamat másik fontos előnye, hogy természetesen megy végbe, így nincs szükség emberek által készített energiaforrásokra vagy drága katalizátorokra a működéséhez.

A víz hidrogénre és oxigénre történő bontása során nem keletkezik káros melléktermék, de az eddig ismert eljárásokhoz lényegesen több energiára lenne szükség, mint ami később a hidrogén elégetésével visszanyerhető. Emiatt a technológia eddig csak igen korlátozott piaci eredményeket ért el.

A kutatók szerint a módszer egy új alternatívát jelenthet a szén alapú tüzelőanyagok mellett – például Németországban már tesztelnek hidrogénnel hajtott vonatokat. A módszert az autógyártók is felhasználhatják mivel a hidrogén használata lényegesebben gyorsabb újratöltési időt és megtehető maximális távot jelent mint, amit a jelenlegi elektromos autók kínálnak.

A hidrogén termeléshez a víz molekulákat kettő hidrogén és egy oxigén molekulára bontják. A mostani kutatás arra a mechanizmusra fókuszál ami a hidrogén-peroxid (H2O2) vas oxid elektródokkal történő foto-kémiai bomlását teszi lehetővé.

A kutatólabor csapata már hosszú ideje dolgozik a folyamat hatásfokából adódó korlátok leküzdésén, amire most megoldást találtak. A csapat eredménye szerint a foto-kémiai reakció mechanizmusa ugyanabba a kémiai reakció családba tartozik mint aminek a felfedezéséért Gerhard Ertl 2007-ben Kémiai Nobel-díjat kapott.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.