Kategóriák Ember

Az adatok leegyszerűsítése miatt lehetünk ilyen jók a minták felismerésében

Életünk első éveiben már képesek vagy felismerni hangsorok mintáit. Ahogy növekszünk, úgy alakul ki a képességünk, hogy egyre összetettebb mintákat tudjunk értelmezni – például szavakat vagy hangjegyeket.

A hagyományos elméletek szerint az agy egy rendkívül összetett algoritmus segítségével alkot kapcsolatot a különböző fogalmak között, ami miatt egy magasabb szintű megértést biztosít.

Most azonban a Pennsylvania Egyetem kutató létrehoztak egy új modellt, ami alapján a minták felismerésének képessége részben abból fakad,  hogy az agy az információkat a lehető legegyszerűbb formában igyekszik ‘tálalni’.

A kutatók elmondása szerint az agy lényegesen többet feladatot lát el annál, hogy feldolgozza az beérkező adatokat. Valójában folyamatosan igyekszik előrejelezni, hogy mi fog történni a jövőben.

Az új modell szerint az emberek mintafelismerésében azért vannak hibák, hogy ezzel elősegítsék egy nagyobb kép kialakítását. A felhozott példa erre egy pointillista festmény, amiről közeli vizsgálattal megállapíthatjuk, hogy pontokból áll, azonban ha pár méterrel hátrább állunk, akkor megpillanthatjuk a teljes festményt – amíg a részleteit már nem tudjuk egyértelműen elkülöníteni.

Hogy az elméletet teszteljék, a kutatók egy olyan kísérletet találtak ki, amiben a résztvevőknek egy kijelzőn egy sorban öt különböző négyzetet mutattak és a látottak alapján két gomb megnyomása között kellett választaniuk.

A kísérletben az egymást követő képek logikailag kettő különböző összetettségű hálózatot alkottak. A résztvevők válaszai és válaszadási idejük alapján az egyszerűbb összetettségű hálózatnál átláthatóbb volt a ‘nagyobb kép’, így könnyebben előre tudták jelezni, hogy milyen képek következnek majd.

A kísérletek eredményeként egy béta (β) nevű tényezőt képeztek az alapján, hogy az adott résztvevő mennyire volt hajlamos hibákat elkövetni. A kutatók szerint ez a tényező egy agyi hálózatbeli különbségre utalhat, amit később fMRI felvételek készítésével szeretnének majd igazolni.

Forrás: meetings.aps.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.