Az agy megfelelő időben történő sokkolása javítja a memóriát

Problémáink vannak az emlékezéssel? Egy elektromos impulzus az agyba juttatva segíthet – ha a megfelelő időben kapjuk.

Hogy megvizsgálják az elektromos stimuláció hatásait a memóriára, Michael Kahana, a Pennsylvania Egyetemről, munkatársaival 150 önkénteshez fordultak, akiknek a súlyos epilepsziájuk miatt agyi elektróda implantátumokat ültettek be. Ezek az elektródák képesek az agyi elektromos jelek rögzítésére, ezzel belátást engedve a csapatnak az adott személy neurológiai folyamataiba, és lehetőséget adnak, hogy elektromos impulzust juttassanak az agyba.

Először az önkéntesek agyi jeleit figyelték meg, hogy milyen jeleket produkál, amíg azok egy listát igyekeznek memorizálni, és később, amikor megpróbálják visszaidézni azokat. Ezeket az adatokat ezután egy gépi tanulás módszerrel vizsgálták, aminek köszönhetően képesek voltak csupán a jelek alapján megmondani hogy az önkéntes sikeresen tudja memorizálni a listát vagy sem.

A csapat ezután újabb visszaemlékezéses tesztre hívta az önkénteseket, amikor is a memorizálás alatt véletlen, gyenge elektromosságnak tették ki őket. Összehasonlították, hogy hogyan reagálnak az önkéntesek az impulzusokra, attól függően hogy a két állapot közül épp melyikben vannak – aminél valószínűleg emlékezni fog, vagy aminél valószínűleg nem.

Amikor az alanyok nagy eséllyel elfelejtették volna a lista elemeit, az elektromos stimuláció hatására 13%-al valószínűbben emlékeztek rá. Azonban az időzítés kulcsfontosságú volt. Azok akik már abba az állapotba kerültek, hogy később könnyebben visszaidézzék a lista pontjait, 18 százalékkal rosszabb eredményt mutattak a korábbiakhoz képest.

Ez a tanulmány a legutóbbi azok közül, amik azt igyekeznek megválaszolni hogy az elektromos sokk milyen hatással van a memóriára. Eddig sok tanulmány ellentmondásokba ütközött.

“Az elektromos agyi stimuláció egy vitatott témakör,” mondta Inês Violante, az Imperial College London-tól. “A legtöbb korábbi tanulmány a résztvevők alacsony számától szenved. Egy ekkora méretű tanulmány viszont már sokkal megbízhatóbb.”

Kahana és csapat már egy olyan gépen dolgozik, ami képes megállapítani hogy az agynak mikor válna előnyére a memóriát javító sokkhatás.

“Egy olyan technológiát építhetünk, ami az alany memóriailag leggyengébb pillanatában adja le a stimulálást, ezzel javítva az eszközt viselő memóriáját,” mondta Kahana.

Egy ilyen eszköz nagy segítséget jelenthet azoknak, akik memória kieséssel küzdenek, viszont sokat kell még megtudnunk róla, hogy az melyik területeinél is érhető el a legjobb hatás.

Forrás: elsevier.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.