Az agy stimulálásával megváltoztatható, hogy milyen zenét élvezünk

A zene élvezete egy szubjektív élménynek számít, amit az egyik ember örömtelinek tart, azt egy másik zavarónak. A zene elméletek már hosszú ideje azt tartják, hogy annak ellenére hogy a zenei ízlésünk relatív, a zene élvezete a műfajtól függetlenül olyan strukturális tényezőkből adódik össze mint például az akkord vagy ritmus minták, amik előérzetet és várakozást keltenek a hallgatóban.

Most a Montreal Neurológiai Intézet és a McGill Egyetemi Kórház kutatói bebizonyították, hogy az agyi áramkörök feljavításával vagy megzavarásával lehetséges befolyásolni, hogy mennyire élvezünk egy adott zenét és mennyire vágyunk még többre.

Korábbi tanulmányokban már agyi képkészítési eljárásokkal azt találták, hogy a kellemesnek tartott zene hallgatásánál azok az agyi áramkörök is aktiválódnak, amiknek a jutalmazásban és a meglepetésben van szerepük. Azonban eddig senki sem tesztelte le, hogy ezek az áramkörök mennyire alapvetőek a zene élvezetéhez vagy, hogy lehetséges e őket úgy manipulálni hogy azzal mérhető változást okozzanak a zene élvezetében.

Hogy hatással legyenek ezeknek az agyi áramköröknek a működésére, a kutatók egy non-invazív agystimulációs technikát vezetettek be (TMS), ami mágneses impulzusokat használ, hogy stimulálja vagy elnyomja a kiválasztott agyterületeket. Ebben az esetben a tudósok a prefrontális agykéreg bal oldali részén használták a technikát, mivel már korábbi tanulmányok megmutatták, hogy ennek a területnek a stimulálásával stimulálhatóak a zene élvezetében érintet áramkörök, ami így dopamin felszabadulásához vezet – ami a jutalmazó áramkörök fő neurotranszmitterre.

A kísérlet során három különböző alkalommal a kutatók a TMS segítségével stimulálták, elnyomták vagy nem fejtettek ki semmilyen hatást az egészséges önkéntesek agyi áramköreire. A beavatkozás után a résztvevőknek a kedvenc számaik és a kutatók által kiválasztott néhány számot kellet meghallgatniuk. Amíg a zenét hallgatták a résztvevőknek élőben kellet értékelniük a zene élvezetét és a kutatók ez mellet a pszichofiziológiai válaszreakcióikat is rögzítették. Ezen felül a résztvevőknek lehetőséget adtak, hogy valódi pénzért megvásárolják a hallott zeneszámokat, ezzel tovább mérve, hogy mennyire motiváltak az adott zeneszámok további hallgatásában.

A kutatók azt találták, hogy a kontroll alkalomhoz hasonlítva, a zene szeretetének pszichofiziológiai adatai és a résztvevők motivációja a zeneszámok megvételére is lényegesen megemelkedett a stimuláló TMS hatására és csökkent az elnyomó TMS használata során.

“A felfedezések megmutatják, hogy a frontosztriatális áramkörök elengedhetettlenek a zene élvezéséhez. Ez arra utal, hogy ezeknek az áramköröknek a szerepe a tanulás és a motivációban, elválaszthatatlan lehet a zene élvezetének megtapasztalásától,” mondta Ernest Mas Herrero, a tanulmány első szerzője.

A kutatók már azon dolgoznak, hogy pontosabban meghatározzák, mely agyi áramkörök felelősek a változásért ezen az agyterületen.

“Nemcsak fontos és lenyűgöző az, hogy megmutattuk, a zene élvezete és értéke megváltoztatható a TMS segítségével és megmutattuk hogy már jobban értjük ezek az összetett reakciók mögött húzódó áramköröket, hanem ennek lehetséges klinikai alkalmazása is lehetségessé válhat,” mondta Robert Zatorre, a tanulmány rangidős szerzője. “Több pszichológiai rendellenességhez, mint a függőséghez, az elhízáshoz és a depresszióhoz a jutalmazó áramkör gyenge szabályozására van szükség. Annak a megmutatása, hogy ez az áramkör ilyen specifikusan manipulálható a zene esetében, több lehetséges jövőbeli alkalmazás előtt nyitja meg az ajtót, amiknél jutalmazó áramkör fokozására vagy elnyomására van szükség.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.