Kategóriák Ember

Az agy-torna játékok elbuktak a teszten az általános videojátékokkal szemben

Jobbak az agy-torna játékok a gondolkodásunk, emlékezetünk és a koncentrációnk javításában mint a hagyományos videojátékok? Egy új tanulmány szerint a válasz nem.

Joseph Kable, a Pennsylvania Egyetemről, munkatársaival összehasonlította a népszerű Luminosity agyi-gyakorló programot más számítógépes játékokkal és nem találtak bizonyítékot arra, hogy bármivel jobb lenne a gondolkodási képességek javításában.

Az agy-torna programoknak egyre nagyobb piaca van. A programok alapja az, hogy az agyunk megváltozik ahogy tanulási nehézségekkel nézünk szembe. A számítógépes játékokkal szemben, amiket teljesen a szórakoztatásra terveztek, az agy-torna játékok a szerint váltják a nehézségüket, hogy a játékos hogyan teljesít. Az elképzelés az, hogy ez a folyamatos nehezedés, javítja a játékos memóriáját, figyelmét, koncentrációját és az osztott figyelmét is.

Azonban az kérdéses, hogy ezek a agy-torna platformok képesek e olyan javulást hozni, ami jelentőségteljes változást hoz valakinek az életében. Tavaly a Lumos Labs-nek – a Luminosity program alkotójának – egy 2 millió dolláros bírsággal kellett szembenéznie hamis reklám miatt. A cég reklámkampánya azt állította, hogy a cég memória és figyelem játékai csökkentik az öregedéssel együtt járó demenciát és az Alzheimer kór megelőzésében is segíthet.

Az agy-torna játékok hatásait vizsgáló legtöbb tanulmány csak kis méretű volt és vegyes eredményeket hoztak. A jelenlegi tanulmányban Kable 128 egészséges fiatalt felnőttet gyűjtött össze egy randomizált vizsgálathoz.

10 hétig a résztvevők vagy a Lumosity programot használták vagy ugyanannyi időt töltöttek más tipikus online játékokkal, amíg egy harmadik kontrollcsoport nem játszott semmilyen játékkal a kutatás ideje alatt.

A jelentkezők képességeit általános kognitív tesztekkel és agyi képkészítéses technikákkal mérték fel a 10 hetes kísérlet előtt és után is.

Azok akik a Lumosity-vel játszottak, javulást mutattak a figyelem és a koncentráció terén, azonban ez a javulás a számítógépes játékokkal játszó és a semmilyen játékkal nem játszó csoportoknál is meg voltak. Ebből kiderült, hogy a résztvevők egyszerűen azért voltak jobbak a tesztbe mert már egyszer korábban részt vettek benne.

“Nagyon nehéz lenne ezen a tanulmányon alapulva azt az állítást tenni hogy a Lumosity  soha senkinek nem működik semmilyen körülmények között,” mondta Kable. “De elég biztosak vagyunk az eredményekben, ha egészséges fiatal felnőttekről van szó.”

A csapat eredményei egybevágnak egy tavalyi tanulmánnyal, ami szintén az agy-torna játékok hatását vizsgálta.

“Gyakorlással, feljavítható a teljesítményünk ezekben a játékokban és az ezekhez nagyon hasonló feladatokban, de nagyon kevés meggyőző bizonyíték szól amellett hogy az előnyök ennél általánosabbak lennének,” mondta Walter Boot, a Florida Állami Egyetemről, aki része volt a felmérést készítő csapatnak.

Azonban a Lumosity weboldalán az olvasható hogy egy 4700 emberes vizsgálatban 10 hét alatt a Lumosity-t használók jobban teljesítettek a kognitív teszteken mint azok akik online keresztrejtvényeket fejtettek. Kable tanulmánya a kevesebb ember bevonása miatt nem képes nagyon kismértékű hatásokat kimutatni.

“Ez azonban felveti a kérdést, hogyha egy agy-torna programnak csak kis hatása van akkor megéri e a beleölt időt és pénzt,” mondta Boot.

Forrás: jneurosci.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.