Kategóriák Egészség

Az agyra, a véráramra és a tüdőre is káros hatással lehet az e-cigaretta

Kardiológusok komoly figyelmeztetést jelentettek meg az e-cigaretta veszélyeiről – kiemelten a fiatalok számára – a legújabb kutatások eredményei nyomán, melyek szerint a használata az agyban, a szívben, az érrendszerben és a tüdőben is károkat tehet.

A frissen megjelenő tanulmány ezen felül a károk mögött álló egyes mechanizmusokat is azonosította, amiről eddig csak kevés adat állt rendelkezésre – és emiatt sokan is szkeptikusak voltak az e-cigaretta veszélyeivel kapcsolatban.

Thomas Münzel, a német Mainz Orvosi Egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője, szerint az e-cigaretta annyira veszélyes, hogy Indiához, Szingapúrhoz, Mexikóhoz és Tájföldhöz hasonlóan több országnak el kell gondolkoznia a betiltásán.

Az e-cigaretta azért is kiemelten veszélyes mivel fő célközönsége a fiatalok. Ezt mutatják az USA egészségügyi hivatalának adatai is, ami szerint 3,6 millió gyerek használ e-cigarettát az országban és a középiskolás használók száma 2017 és 2018 között 78 százalékkal emelkedett – 20,8 százalékra.

Brit adatok is hasonló térnyerésről számolnak be miszerint a 2015-ös 0,5 százalékról 2018-ra 1,6 százalékra nőtt azoknak a 11-18 éves fiataloknak a száma, akik több mint egyszer használtak e-cigarettát a felmérést megelőző héten.

Az e-cigaretta eredetileg a leszokást segítő módszerként jelent meg – mivel a nikotin koncentrációját könnyebb szabályozni és ezzel a folyamat fokozatosabbá tehető. Mára viszont ezen lényegesen túlnőtt és sokan már miatta váltak nikotin függővé.

Münzel szerint a kormánynak kiemelt figyelmet kell fordítania a fiatalok dohány termékekhez való hozzájutásának megakadályozására, amit ezeknek a termékeknek a megadóztatása és reklámozásuk korlátozása, valamint a fiatalok és családjuk veszélyekről való megfelelő tájékoztatása is segíthet.

A mostani kutatásban 20 egészséges dohányos vett részt, akiknél a felkarban lévő ütőér véráramlását, merevségét és több más tulajdonságát mérték e-cigaretta használat előtt és 15 perccel a használata után.

Ezen felül 151 egeret egy, három és öt napig, napi hat alkalommal 20 percig cigaretta gőznek tettek ki.

Az eredmények szerint mindössze egyszeri használat után az e-cigaretta megemelte a pulzusszámot, merevebbé tette az ereket és gátolta az erek belső falát alkotó sejtek megfelelő működését. Ezek a sejteknek rendkívül fontos szerepük van az erek megfelelő tágulásának és összehúzódásának szabályozásában, amíg a szövetek védelmét a vérben lévő káros anyagok gyulladást okozó tényezők és a véralvadás szabályozásával is elősegítik. Ezeknek a sejteknek a nem megfelelő működése ezért könnyen szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.

Az egereken végzett részletesebb vizsgálatok szerint az e-cigaretta használatát követő változásokat a NOX-2 enzim okozhatta, ami az állatok tüdejében és agyában lévő erekben is jelen volt. Normális esetben a NOX-2 a baktériumok elleni védelemben és a oxidációs stressz folyamatában vesz részt.

Az eredményeket azzal is megerősítették, hogy génmódosítással olyan egereket hoztak létre, amik képtelenek voltak az enzim előállítására. Ezekénél az állatoknál a cigaretta gőznek nem voltak káros hatásai – legalábbis ilyen időtávon.

Továbbá a kutatók két gyógyszerrel is próbálkoztak, az erek sejtjeinek diszjunkciójának és az oxidációs stressz folyamatában fellépő problémák kezelésére kifejlesztett macitentan és az oxidációs stresszre és a magas vérnyomás miatti sejthalál megakadályozására kihegyezett bepridil. Mindkét gyógyszer képes volt a káros hatások megszüntetésére – ezzel arra utalva, hogy a negatív hatásban központi tényezőknek is komoly szerepe lehet, mint az oxidációs stressztől védő FOXO-3-nak.

Az eredmények szerint összesítve az e-cigarettában használatakor létrejövő acrolein méreganyag káros hatást vált ki az egyébként ártalmatlan NOX-2 enzimből, ami így az érrendszerre és több szervre is káros hatást gyakorol. Ezeket a káros hatásokat viszont több hatóanyaggal is sikerült egyensúlyozni.

Mindezek alapján az e-cigaretta nem jelent egészségesebb alternatívát a hagyományos dohányzással szemben és a vélt “biztonságossága” sem indokolt. Mindezt súlyosbítja az is, hogy a hosszú távú használatából eredő esetleges problémák  kimutatására még nem áll rendelkezésre elég adat.

A tanulmány konklúzióján gyengít, hogy kevés emberi résztvevő vett részt benne – és nem volt egészséges nem dohányzók alkotta kontrollcsoport. Azonban a kutatók kiemelték, hogy nagy előny, hogy nem állt mögöttük semmilyen dohány ipari támogatás sem, aminek jelenléte több korábbi kutatás eredményeit is kétségbe vonta.

Forrás: academic.oup.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom