Kategóriák Egészség

Az agysejtek egy csoportja irányíthatja az öregedést

Az Albert Einstein Orvosi Egyetem tudósai felfedezték, hogy az agy hipotalamusznak nevezett részében lévő őssejtek irányítják, hogy a test milyen gyorsan öregszik. A felfedezés, amit a tudósok még csak egereken igazoltak, új stratégiákhoz vezethet a korral járó betegségek kezelésére és az élettartam meghosszabbítására.

A hipotalamusz eddigi ismereteink szerint a növekedéssel, fejlődéssel, szaporodással és az anyagcserével kapcsolatos folyamatok szabályozásában játszik szerepet. A felfedezés hogy a a hipotalamusznak az öregedésben is szerepe van még 2013-ból származik, azonban most az eredeti felfedezést tevő kutatócsapat sikeresen azonosította a felelős sejteket – a felnőtt idegi őssejtek kis csoportját, melyek az új neuronok képzésében vesznek részt.

“A kutatásunk megmutatja, hogy a hipotalamusz idegi őssejtjeinek a száma természetes módon csökken az állat életének előrehaladtával, és ez a csökkenés az öregedést is felgyorsítja,” mondta Dongsheng Cai, a tanulmány vezető szerzője. “De azt is felfedeztük, hogy ez a hatás nem visszafordíthatatlan. Azzal, hogy visszatöltjük ezeket az őssejteket vagy a molekulákat, lehetséges lelassítani vagy akár visszafordítani a test öregedésének bizonyos aspektusait.”

A kutatás során, amiben a tudósok azt vizsgálták hogy vajon az őssejtek adhatják e a választ arra, hogy a hipotalamusz hogyan irányítja az öregedést, először a sejtek életútját követték nyomon egészséges egerek öregedése során. A hipotalamuszi őssejtek száma csökkenni kezdett ahogy az állatok elérték a 10 hónapos kort, ami hónapokkal azelőtt van mielött még az öregedésnek észrevehető jelei lennének. Két éves korukra pedig a sejtek nagy része már eltűnt.

Ezt követően azt vizsgálták, hogy az öregedést az őssejtek fogyása okozza vagy egyszerűen a következménye annak. Ezt tanulmányozva szándékosan zavart keltettek a középkorú egerek hipotalamuszi őssejtjeiben, emiatt a módosított egerek a kontrollcsoporthoz képest lényegesen gyorsabban kezdtek öregedni és korábban is haltak meg.

A hipotalamuszhoz hozzáadott őssejtek vajon lelassíthattják az öregedést? A kérdés megválaszolására a kutatók hipotalamuszi őssejteket fecskendeztek a középkorú egerekbe – akiknek őssejtjeit korábban elpusztították – és átlagos öreg egerek agyába. Mindkét csoportban a kezelés lelassította vagy éppen visszafordította az öregedés bizonyos formáit.

Arra is fény derült, hogy ezt az öregedés ellenes hatást az őssejtek által kiválasztott mikro RNS (miRNS) molekulák okozhatják. Ezeknek a részecskéknek nem a fehérjék szintézisében hanem a gének irányításában van fontos szerepe. A miRNS-t parányi exoszómák zárják magukba, amit a hipotalamusz őssejtjei a gerincvelő folyadékba engednek ki.

A kutatóknak sikerült kinyerni a miRNS-t tároló exoszómákat, melyeket ezután két csoport egér gerincvelő folyadékába fecskendeztek be. A két csoportot a hipotalamuszi őssejtjeiket elpusztított középkorú egerek és teljesen normális középkorú egerek alkották. A kezelés mindkettő csoportnál lényegesen lelassította az öregedést, amit szövetmintákkal és viselkedési tesztekkel igazoltak – izmok munkaképességének változását, mozgáskoordinációt, szociális viselkedést és kognitív képességeket vizsgáltak.

A kutatók most a miRNS populáció behatóbb vizsgálatát és az őssejtek által kiválasztott más részecskék öregedést befolyásoló hatásait vizsgálják. Ez az első lépés afelé hogy lelassítsuk az öregedést és kezeljünk bizonyos korhoz köthető betegségeket.

Forrás: nature.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.