Kategóriák Ember

Az agyunk másképp emlékszik a különböző módokon tanult dolgokra

Az Oxford Egyetem kutatói felfedezték, hogy a tanult ismeretek más és más agyi áramkörben raktározódnak el, attól függően, hogy hogyan szereztük meg őket.

Több szakterületet is összekötő kutatás keretében a csapat MRI felvételeket készített önkéntesek agyának azon részeiről, melyeknek szerepe van a tanulásban, amíg az önkéntesek éppen különböző feladatokat teljesítenek jutalomért cserébe.

Az önkéntesek kettő korai felmérésben is részt vettek, amelynél azt vizsgálták, hogy különböző stimulációra és jutalmakra, hogyan reagál az agyuk. Az ezt követő tesztek eredményei szerint a tanulás során kialakuló változások az egyének neurális útvonalaiban egybevágtak azzal, hogy az adott személy milyen módon sajátította el az új képességet.

Az eddig sem volt titok, hogy az emberek több különböző módon képesek tanulni, akár csak a világ dolgai közötti kapcsolatok megfigyelésével – mint például egy úthálózat vagy emberek közötti kapcsolat megértését. Egy másik módszer pedig a próbálgatás, melynél az emberek fokozatosan, lépésről lépésre sajátítanak el egy képességet.

Az új kutatás szerint az agy több hálózaton keresztül is képes az ismeretek elsajátítására, ami miatt egy bizonyos agyi terület sérülése esetén, még több alternatív módszer áll az emberek rendelkezésére a tanuláshoz.

Az eredmények szerint továbbá a szerzett ismeretek egy része nagyon tartós és még akkor is fennmarad, amikor már haszontalanná válik, amíg vannak olyan alternatív tanulási mechanizmusok, melyek rugalmasak, könnyen, akár teljes egészében képesek átalakulni.

Amíg a tanulmány fő eredménye a tanulásban részt vevő különböző mechanizmusok azonosítása, addig arra is fény derült, hogy a megfigyelésen alapuló ismereteket az agy sokkal könnyebben felejti el mint a próbálkozáson alapuló tanulással szerzett ismereteket.

A kutatók szerint a tanulás mechanizmusainak vizsgálata azért is kiemelten fontos, mivel a folyamatos tanulás elősegíti az agy egészségének megőrzését, amíg a különböző tanulási útvonalak megértése az oktatás számára is előnyös lehet.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom