Az alacsony alkohol fogyasztás látszólag jót tesz az agynak

Amíg egy pohár bor segíthet lenyugodnunk egy fárasztó nap után, egy új tanulmány szerint valójában ez az elménket is megtisztíthatja. Az új kutatás arról számol be, hogy az alacsony mennyiségű alkohol fogyasztás csökkenti a gyulladásokat és segíthet megtisztítani az agyat a méreganyagoktól – köztük az Alzheimer kórban is szerepet játszó vegyületekkel.

“A hosszú időn át tartó nagy mennyiségű etanol bevitelnek ismerten káros hatásai vannak a központi idegrendszerre,” mondta Maiken Nedergaard, a tanulmány vezető szerzője a Rochester Egyetem Egészségközpontjától. “Azonban, ebben a tanulmányban eddig először megmutattuk, hogy az alacsony alkohol adagok potenciálisan hasznosak az agy egészségében, kifejezetten az agy végtermékeinek eltávolításának képességének a javításában.”

A tanulmány nem az első, ami az alacsony mennyiségű alkohol fogyasztás egészségre gyakorolt pozitív hatásaira hívja fel a figyelmet. Amíg a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás veszélyei jól ismertek, addig kis mennyiségben a szert a szív- és érrendszeri betegségek és a rák több fajtájának kockázatának csökkenésével hozták korábban kapcsolatba.

A kutatás a glimpatikus-rendszerre fókuszál, ami az agy egyedi tisztító folyamata – amit egyébként ugyanez a kutatócsapat fedezett fel még 2012-ben. A kutatásban megmutatták, hogy az agyi szövetekbe pumpált gerincvelő-folyadék, hogyan mossa el a különböző végtermékei, az Alzheimer kórt és más hasonló neurodegeneratív betegségeket okozó béta amiloiddal és tauval. Azóta az is kiderült, hogy a rendszer az alvás során aktívabban működöt, az agyvérzés és más agyi traumák hatására csökkenhet a hatásfoka és a testmozgás javítja a működését.

Az új egereken végzett kutatás most azt vizsgálta, hogy milyen hatása van a krónikus és az akut alkoholnak való kitételnek a glimpatikus-rendszerre. A kutatók az állatokat hosszú ideig figyelték meg és megállapították, hogy az agyukban több gyulladásokra utaló molekula volt, kiemelten az asztrocita sejtekben – amiknek az egyik feladata a glimpatikus-rendszer szabályozása. A csapat, azt is megállapította, hogy az állatok problémák léptek fel a kognitív és a motoros készségeikben.

Azok az állatok viszont, amiket alacsony mennyiségű alkoholnak tettek ki – napi 2-3 italnak megfelelő mennyiség – a kontroll csoport tagjaihoz képest alacsonyabb volt az agyi gyulladás szintje és ezeknél az állatoknál a glimpatikus-rendszer hatékonyabban mozgatta a gerincvelő-folyadék. Ebben a csoportban az állatok kognitív és a motoros készségeikben nem találtak eltérést a kontroll csoporthoz képest.

“Az alkohol glimpatikus-rendszerre gyakorolt hatásának adatai, látszólag egybeesik az alkohol általános egészségre és elhalálozásra gyakorolt hatásárának J-alakú görbe modelljére, aminél az alacsony alkohol adagok még előnyösek, amíg a túlzott fogyasztás már károsan hat az egészségre,” mondta Nedergaard. “Tanulmányok megmutatták, hogy az alacsony és közepes mennyiségű alkoholfogyasztás kapcsolatban van a demencia kockázatának csökkenésével, amíg a több évnyi kemény ivás épphogy növeli a kognitív leépülés veszélyeit. Ez a mostani tanulmány magyarázatot adhat arra, hogy ez miért van így. Kifejezetten az alacsony alkohol adagokkal, amik látszólag javítanak az agy általános egészségén.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.