Az alkohol a döntéshozatalunkra hat, nem a cselekedeteinkre

Azt mindenki tudja, hogy az alkohol hatására elhomályosul az ítélkezésünk, az éberségünk és a teljesítményünk is a figyelmet igénylő feladatoknál, azonban az alkohol gondolkodásra gyakorolt hatását még mindig nem ismerjük teljesen. Most a San Diego Állami Egyetem pszichológusainak új tanulmánya fényt derít arra, hogy az emberek miért érezik úgy, hogy teljesen irányításuk alatt tudják tartani a cselekedeteiket – amíg erre egyértelműen nem képesek.

A kutatás eredményei segíthetnek abban, hogy idegi szintű magyarázatot kapjunk arról, hogy az ittas emberek például miért gondolják úgy, hogy jó ötlet vezetni. A tanulmányukban a kutatók 18 fiatal egészséges ember kognitív irányítási képességeit vizsgálták különböző körülmények között. A résztvevőknek egy MEG szkenner agyi képkészítő gépben kellet ülniük, amíg egy kijelzőn különböző színes négyzeteket mutattak nekik.

Az első két egyező színű négyzet a kijelző két oldalán jelent meg, amit egy harmadik villogó négyzet követett a kijelző közepén. Időnként ennek a középső négyzetnek a színe megegyezett a széleken lévő négyzetek színével, azonban néha különböző volt. A résztvevőket arra kérték, hogy vegyék figyelmen kívül a szélső négyzeteket és a középső színének megfelelő gombot nyomjanak meg.

Annak ellenére, hogy a résztvevők megértették, hogy mit kell csinálniuk, mégsem volt számukra könnyű feladat figyelmen kívül venni a szélső négyzeteket.

“A tudatalatti elkezdi előkészíteni a választ, ahogy a közrefogók automatikus motor választ váltanak ki, hogy még azelőtt választ adjanak mielőtt a tényleges célpont megjelenne,” mondta Lauren Beaton, a tanulmány társszerzője. “Hogyha sikeresen véghez akarják ezt vinni, ahhoz kognitív irányításra van szükség. Ez azt jelenti, hogy rendelkeznek a képességgel, hogy megfelelően ügyeljenek a figyelmükre és rugalmasan adjanak választ.”

A feladat józanul is elég nehéz, viszont az önkénteseknek a feladatot részegen is végre kellett hajtaniuk – illetve gy placebo tesztnél is. Mindhárom esetben a kutatók képeket készítettek a résztvevők agyi hullámairól – melyek az agy elektromos aktivitása során keletkeznek.

Ezeknek a théta hullámoknak szerepe van az agyi területek közötti kommunikációban a döntéshozatalnál, amíg a béta hullámoknak a motoros funkcióknál és a mozgás előkészítésénél van szerepük. A kísérletnél a théta hullámok azt jelentették, hogy az agy épp azt igyekszik eldönteni melyik gombot akarja megnyomni, amíg a béta hullámok azt mutatták hogy az agy felkészül üzenetet küldeni az izmoknak.

A kutatók azt látták, hogy az alkoholt fogyasztó résztvevőknél a teszten a béta hullámok terén nem volt változás, azonban a théta hullámok erősen esni kezdtek.

“A csúcspontnál a théta hullámok az alkohol hatására a placebo szintek nagyjából felére estek vissza,” mondta Beaton.

Ezen felül az önkéntesek pontossága 5 százalékkal csökkent, amikor a közrefogó négyzetek más színűek voltak mint a középső. Így az eredmények szerint az alkohol a döntéshozási képességeinkre fejti ki negatív hatását, amíg az agy mozgásra adott parancsai változatlanok maradnak.

Más szavakkal az agy továbbra is úgy gondolja, hogy megfelelő döntéseket hoz, még úgy is hogy a képességei leromlottak. Ez a káros hatás kifejezetten problémás a vezetéshez hasonló feladatoknál.

“A vezetésnél általában autópilóta módban működünk és anélkül cselekszünk, hogy az tudatosan átgondolnánk,” mondta Beaton. “Azonban időnként gyorsan kell reagálnunk egy stimulációra, mint amikor egy másik autó hirtelen elénk vág. Ilyenkor képesnek kell lennünk felülírni az automatikus válaszunkat hogy a kognitív irányítás segítségével biztonságosan navigáljunk a szituációban. Viszont, amikor ittasak a sofőrök, akkor kevésbé sikeresek ezekben a gyors változtatásokban.”

Forrás: journals.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.