Kategóriák Egészség

Az alkohol anyagcsere egyik mutálódott génje az Alzheimer kórban is szerepet játszhat

A Stanford Orvosi Egyetem új tanulmánya szerint az alkohol metabolizmusban szerepet játszó enzimet kódoló gén mutációjának hatására nagyobb sérülést szenvednek a sejtek az Alzheimer kóros betegeknél és a betegség vizsgálatára használt egér modelleknél is.

Az ALDH2 mutációja gyakorinak számít és jelenlétét az alkohol fogyasztás után az arc elvörösödése is jellemzi. A mutáció miatt az enzim aktivitása jelentősen csökken és emiatt az anyagcsere során mérgező acetaldehid halmozódik fel – amire például a bőr gyulladással és elvörösödéssel reagál.

A mutáció a kelet ázsiaiak körében kifejezetten gyakorinak számít és világszerte összesen megközelítőleg 560 millió (az emberiség 8 százaléka) embernél van jelen. Emiatt a gének, az alkohol fogyasztás és az Alzheimer kór közötti kapcsolat rengeteg embert érinthet és figyelembevételével lényegesen javítható ezeknek az embereknek az jövőbeli egészsége.

A kutatók szerint így az Alzheimer kórra fogékony emberek alkoholfogyasztása felgyorsíthatja a betegség kialakulását és tüneteik megjelenését is. Ezt Alzheimer-es betegektől vett sejtek és állatokon végzett kísérletekkel is megerősítettek, valamint epidemiológiai kutatásokat is terveznek a jövőben.

Korábbi kelet ázsiaiakat vizsgáló kutatások már megmutatták, hogy kapcsolat lehet az ALDH2 mutációja és az Alzheimer kór között, viszont az eredményeket későbbi kutatások nem erősítették meg.

Ezért a kutatók sejtkultúrákon végeztek vizsgálatokat. Az eredeti és a mutálódott gén hasonló mértékű aktivitást mutatott alkohol jelenlétében, viszont az utóbbi csak nagyon rossz hatásfokkal tudta lebontani a folyamat során keletkező acetaldehidet – amíg szintén káros hatású szabad gyökök és a folyamat más melléktermékei is felhalmozódtak.

Ami viszont még ennél is nagyobb probléma, hogy a méreganyagok felhalmozódása a lebontásukra szolgáló enzimeket termelő sejtszervecskéket, ezzel egy olyan visszacsatolást idézve elő, ami a sejtek halálához is vezethet – például az idegsejteknél az Alzheimer kór esetében.

Szerencsére létezik az Alda-1, ami a hibás enzim katalizátor részéhez kapcsolódva visszaállítja megfelelő működését – elindítva a káros anyagok eltávolítását – valamint egészséges enzimnél is fokozza annak működését – így a hatás még kiterjedtebb lehet. Az Alda-1 és más működésükben hozzá hasonló molekula egészségügyi hatásainak klinikai vizsgálatai már folyamatban vannak.

Hogy pontosabb képet kapjanak az alkohol és a mutálódott gén között, a kutatók nem csak emberi sejteket, hanem egereket is vizsgáltak, melyeknek naponta alkoholt fecskendeztek véráramukba 11 héten át – ezzel leképezve a krónikus alkoholizmust. A beadott alkohol mennyisége az egerek gyors alkohol metabolizmusa miatt emberekre átszámítva nagyjából napi kettő italnak felelt meg.

Az eredmények megerősítették a korábbi teszteket és a kutatók azt is megfigyelték, hogy az Alzheimer kórhoz köthető amiloid béta és tau fehérjék töredékei is elkezdtek nagyobb mennyiségben jelen lenni. Az Alda-1-el történő kezeléssel ezeknek a káros anyagoknak egyensúly is javult – viszont a természetesnél még magasabb maradt.

A mutálódott géneket hordozó egerek ezen felül agyi gyulladásra utaló jeleket is mutattak miután alkoholt adtak be nekik. Az ilyen gyulladásokat általában sérülés, fertőzés vagy a már előrehaladott kor is okozhatja. Azonban az elmúlt években több kutatás is arra jutott, hogy a krónikus agyi gyulladás felgyorsíthatja a neurodegeneratív betegségek kialakulásának ütemét.

Mivel az eredményeket még csak sejteken és egereknek igazolták, így további vizsgálatokra lesz szükség, hogy egyértelműen kiderüljön az embereknél is ilyen kapcsolat van a mutálódott gén, az alkohol fogyasztás és a neurodegeneratív betegségek között.

Forrás: actaneurocomms.biomedcentral.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom