Kategóriák Egészség

Az alkohol anyagcsere egyik mutálódott génje az Alzheimer kórban is szerepet játszhat

A Stanford Orvosi Egyetem új tanulmánya szerint az alkohol metabolizmusban szerepet játszó enzimet kódoló gén mutációjának hatására nagyobb sérülést szenvednek a sejtek az Alzheimer kóros betegeknél és a betegség vizsgálatára használt egér modelleknél is.

Az ALDH2 mutációja gyakorinak számít és jelenlétét az alkohol fogyasztás után az arc elvörösödése is jellemzi. A mutáció miatt az enzim aktivitása jelentősen csökken és emiatt az anyagcsere során mérgező acetaldehid halmozódik fel – amire például a bőr gyulladással és elvörösödéssel reagál.

A mutáció a kelet ázsiaiak körében kifejezetten gyakorinak számít és világszerte összesen megközelítőleg 560 millió (az emberiség 8 százaléka) embernél van jelen. Emiatt a gének, az alkohol fogyasztás és az Alzheimer kór közötti kapcsolat rengeteg embert érinthet és figyelembevételével lényegesen javítható ezeknek az embereknek az jövőbeli egészsége.

A kutatók szerint így az Alzheimer kórra fogékony emberek alkoholfogyasztása felgyorsíthatja a betegség kialakulását és tüneteik megjelenését is. Ezt Alzheimer-es betegektől vett sejtek és állatokon végzett kísérletekkel is megerősítettek, valamint epidemiológiai kutatásokat is terveznek a jövőben.

Korábbi kelet ázsiaiakat vizsgáló kutatások már megmutatták, hogy kapcsolat lehet az ALDH2 mutációja és az Alzheimer kór között, viszont az eredményeket későbbi kutatások nem erősítették meg.

Ezért a kutatók sejtkultúrákon végeztek vizsgálatokat. Az eredeti és a mutálódott gén hasonló mértékű aktivitást mutatott alkohol jelenlétében, viszont az utóbbi csak nagyon rossz hatásfokkal tudta lebontani a folyamat során keletkező acetaldehidet – amíg szintén káros hatású szabad gyökök és a folyamat más melléktermékei is felhalmozódtak.

Ami viszont még ennél is nagyobb probléma, hogy a méreganyagok felhalmozódása a lebontásukra szolgáló enzimeket termelő sejtszervecskéket, ezzel egy olyan visszacsatolást idézve elő, ami a sejtek halálához is vezethet – például az idegsejteknél az Alzheimer kór esetében.

Szerencsére létezik az Alda-1, ami a hibás enzim katalizátor részéhez kapcsolódva visszaállítja megfelelő működését – elindítva a káros anyagok eltávolítását – valamint egészséges enzimnél is fokozza annak működését – így a hatás még kiterjedtebb lehet. Az Alda-1 és más működésükben hozzá hasonló molekula egészségügyi hatásainak klinikai vizsgálatai már folyamatban vannak.

Hogy pontosabb képet kapjanak az alkohol és a mutálódott gén között, a kutatók nem csak emberi sejteket, hanem egereket is vizsgáltak, melyeknek naponta alkoholt fecskendeztek véráramukba 11 héten át – ezzel leképezve a krónikus alkoholizmust. A beadott alkohol mennyisége az egerek gyors alkohol metabolizmusa miatt emberekre átszámítva nagyjából napi kettő italnak felelt meg.

Az eredmények megerősítették a korábbi teszteket és a kutatók azt is megfigyelték, hogy az Alzheimer kórhoz köthető amiloid béta és tau fehérjék töredékei is elkezdtek nagyobb mennyiségben jelen lenni. Az Alda-1-el történő kezeléssel ezeknek a káros anyagoknak egyensúly is javult – viszont a természetesnél még magasabb maradt.

A mutálódott géneket hordozó egerek ezen felül agyi gyulladásra utaló jeleket is mutattak miután alkoholt adtak be nekik. Az ilyen gyulladásokat általában sérülés, fertőzés vagy a már előrehaladott kor is okozhatja. Azonban az elmúlt években több kutatás is arra jutott, hogy a krónikus agyi gyulladás felgyorsíthatja a neurodegeneratív betegségek kialakulásának ütemét.

Mivel az eredményeket még csak sejteken és egereknek igazolták, így további vizsgálatokra lesz szükség, hogy egyértelműen kiderüljön az embereknél is ilyen kapcsolat van a mutálódott gén, az alkohol fogyasztás és a neurodegeneratív betegségek között.

Forrás: actaneurocomms.biomedcentral.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom