Az alkohol az agyi őssejtekkel is végez

A Texasi Egyetem kutatói felfedezték, hogy az alkohol megöli a felnőtt egerek agyában lévő őssejteket. Mivel az agyi őssejtek képzik az új idegsejteket és fontos szerepük van a normális agyműködés fenntartásában is, a tanulmány új kaput nyithat a krónikus alkoholizmus elleni harcban.

A kutatók arra is rájöttek, hogy az agy különböző részein lévő őssejtek máshogy reagálnak az alkoholra és a kutatás az első ami különbséget talált a változások között az állatok nemétől függően.

A krónikus alkohol függőség komoly agyi sérülésekhez és neurondegradációhoz vezethet. A tudósok régebben úgy gondolták, hogy a felnőttek agyában egy meghatározott számú idegsejt található és emiatt azt gondolták, hogy az alkohol okozta agyi sérülések legjobb kezelési módjának a megmaradt agysejtek védelme.

“A felfedezés, hogy a felnőtt agy őssejteket hoz létre, amik idegsejteket képezhetnek új megközelítési módot nyújthat az alkoholhoz köthető problémák agyi hatásainak vizsgálatára,”mondta Ping Wu, az egyetem idegtudomány és sejt biológia professzora.“Azonban mielőtt még új megközelítések jöhetnének létre, előbb jobban meg kell értenünk, hogy az alkohol hogyan hat az agyi őssejtekre a fejlődésük különböző stádiumában az agy különböző részein, mind férfiak és mind pedig nők agyában.”

Az új tanulmányban a kutatók egy újfajta modern technikát használtak, ami lehetővé tette számukra az agyi őssejtek megjelölését és ezáltal a hosszú távú alkohol fogyasztás fejlődésükre és vándorlásukra gyakorolt hatásának megfigyelését.

Arról számoltak be, hogy az alkohol fogyasztás az agyi őssejtek nagy részével végzett és lecsökkentette az új idegsejtek képződésének ütemét és mennyiségét.

A csapat arra is rájött, hogy a hosszú távú alkohol fogyasztásnak más hatása volt az agy különböző területeire. Az egyik legsúlyosabban érintett agyi terület épp az egyike volt annak a kettő területnek, ahol az új agysejtek képződnek a felnőtteknél.

A kísérletükben az alkohol súlyosabb problémákat okozott a nőstény egereknek mint a hímeknek. A nőstények könnyebben produkálták a részegség viselkedésre gyakorolt hatásait és az alkohol jobban csökkentette a őssejtek számát.

Ennek a modellnek a további vizsgálatával a kutatók azt remélik, hogy többet tudnak majd meg az alkohol agyi őssejtekre gyakorolt hatásáról és hogy a kutatás végül segíthet majd jobb kezelések kifejlesztéséhez az alkoholizmussal szemben.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.