Kategóriák Egészség

Az alkohol az agyi őssejtekkel is végez

A Texasi Egyetem kutatói felfedezték, hogy az alkohol megöli a felnőtt egerek agyában lévő őssejteket. Mivel az agyi őssejtek képzik az új idegsejteket és fontos szerepük van a normális agyműködés fenntartásában is, a tanulmány új kaput nyithat a krónikus alkoholizmus elleni harcban.

A kutatók arra is rájöttek, hogy az agy különböző részein lévő őssejtek máshogy reagálnak az alkoholra és a kutatás az első ami különbséget talált a változások között az állatok nemétől függően.

A krónikus alkohol függőség komoly agyi sérülésekhez és neurondegradációhoz vezethet. A tudósok régebben úgy gondolták, hogy a felnőttek agyában egy meghatározott számú idegsejt található és emiatt azt gondolták, hogy az alkohol okozta agyi sérülések legjobb kezelési módjának a megmaradt agysejtek védelme.

“A felfedezés, hogy a felnőtt agy őssejteket hoz létre, amik idegsejteket képezhetnek új megközelítési módot nyújthat az alkoholhoz köthető problémák agyi hatásainak vizsgálatára,”mondta Ping Wu, az egyetem idegtudomány és sejt biológia professzora.“Azonban mielőtt még új megközelítések jöhetnének létre, előbb jobban meg kell értenünk, hogy az alkohol hogyan hat az agyi őssejtekre a fejlődésük különböző stádiumában az agy különböző részein, mind férfiak és mind pedig nők agyában.”

Az új tanulmányban a kutatók egy újfajta modern technikát használtak, ami lehetővé tette számukra az agyi őssejtek megjelölését és ezáltal a hosszú távú alkohol fogyasztás fejlődésükre és vándorlásukra gyakorolt hatásának megfigyelését.

Arról számoltak be, hogy az alkohol fogyasztás az agyi őssejtek nagy részével végzett és lecsökkentette az új idegsejtek képződésének ütemét és mennyiségét.

A csapat arra is rájött, hogy a hosszú távú alkohol fogyasztásnak más hatása volt az agy különböző területeire. Az egyik legsúlyosabban érintett agyi terület épp az egyike volt annak a kettő területnek, ahol az új agysejtek képződnek a felnőtteknél.

A kísérletükben az alkohol súlyosabb problémákat okozott a nőstény egereknek mint a hímeknek. A nőstények könnyebben produkálták a részegség viselkedésre gyakorolt hatásait és az alkohol jobban csökkentette a őssejtek számát.

Ennek a modellnek a további vizsgálatával a kutatók azt remélik, hogy többet tudnak majd meg az alkohol agyi őssejtekre gyakorolt hatásáról és hogy a kutatás végül segíthet majd jobb kezelések kifejlesztéséhez az alkoholizmussal szemben.

Forrás: cell.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.