Az alkohol fogyasztás súlyosbítja a kokain függőség kockázatát

A Kolumbia Egyetem kutatócsapatának új tanulmánya szerint kapcsolat lehet az alkohol fogyasztás és kokain függőség megemelkedett kockázata között. Az írásukban a csapat leírja, hogy szerintük miért létezik ez a kapcsolat és hogy miért van szükség még több kutatásra a “kapu drogok” terén.

Az köztudott, hogy a kokain függőséget okozhat, azonban azt már kevesebben tudják hogy bizonyos emberek fogékonyabbak a függővé válásra mint mások. Például egy korábbi kutatás szerint a kokaint használó emberek 21 százaléka válik csak kényszeres használóvá.

Az új kutatásban a tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással vannak erre az úgynevezett kapu drogok – azok a drogok amik az embereket más erősebb hatású drogok fogyasztására sarkalják. Pontosabban a kutatókat az érdekelte legfőképpen, hogy az alkohol kapu drognak számít e a kokain használathoz.

Hogy jobban megértsék az alkohol fogyasztás és a kokain használata közötti kapcsolatot a kutatók laboratóriumi patkányok segítségét vették igénybe. A patkányok egy része 10 napig alkoholt kapott, a másik csoport pedig nem, ami után mindkét csoport tagjainak kokaint adtak ezzel megvizsgálva, hogy az alkoholnak hatása volt e az állatok kokain vágyára. A kutatók bebizonyították, hogy a kapcsolat létezik és azok a patkányok, akik korábban alkoholt kaptak, egyértelműen jobban kívánták a kokaint az első adag után.

A kutatók ezt úgy bizonyították, hogy a patkányok egy kar segítségével kérhettek új adag kokaint. Az alkoholt nem kapó csoport tagja átlagosan 18-szor húzták meg a kart a kísérlet alatt, szemben az alkoholt kapott csoporttal tagjaival, akik átlagosan 58-szor húzták meg a kart – ezzel megmutatva, hogy ez a csoport sokkal készebb volt elviselni a szer megszerzésével járó fájdalmakat. A megszerzés fájdalmáért egy eszköz volt a felelős, ami enyhén sokkolta a kar meghúzóit. A kutatók arra is rájöttek, hogy az alkoholt kapó csoport tagjai még a 0,3 mA erősségű áramütést is hajlandóak voltak elviselni a szer megszerzéséért.

A kutatók ezen felül megtalálták a jelenség lehetséges fizikai gyanúsítottját is., mégpedig hogy az alkoholt fogyasztó egerek agyában lényegesen csökkent két fehérje mennyisége, amik normális esetben a jutalmazó hatások megfékezésében játszanak szerepet. Ezeknek a fehérjéknek a csökkenésével a patkányoknak nem volt okuk elviselni a droggal együtt járó örömöket.

Forrás: advances.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.