Kategóriák Egészség

Az alkohol lehet a demencia legnagyobb megelőzhető veszélyfaktora

Egy új tanulmány szerint a demencia összes típusánál – kiemelten a korai fajtákkal – a legnagyobb elkerülhető veszélyfaktor az alkoholfogyasztás. Erre az eredményre egy francia nemzeti felmérés mutatott rá – ahol már több mint egymillió embert azonosítottak demenciával.

A tanulmány kiemelten a különböző alkoholproblémák által okozott hatásokat vizsgálták és részt vettek benne olyan emberek is, akinél már azonosították a krónikus alkohol fogyasztás által okozott mentális és viselkedésbeli rendellenességeket vagy más krónikus betegséget.

A korai demencia (65 év alatt bekövetkező) 57000 esetéből a többség (57%) a krónikus túlzott alkoholfogyasztásnak volt köszönhető. A WHO definíciója szerint az számít krónikusan túlzott alkoholfogyasztásnak amikor egy férfin átlagosan napi 60 gramm alkoholnál vagy egy nő átlagosan napi 40 gramm alkoholnál többet fogyaszt.

A tanulmány eredménye miatt a szerzők azt állítják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás szűrésével és rövid közbelépésekkel és az alkohollal kapcsolatos rendellenességek kezelésével csökkenthető lehet az alkohol miatt kialakuló demenciás betegek száma.

“Az eredmények arra utalnak, hogy a túlzott ivás és az alkohol fogyasztással kapcsolatos rendellenességek a legfontosabb veszélyességi tényezők a demenciánál és különösen fontosak azoknál a demenciafajtáknál amik 65 év alatt kezdődnek és korai halálhoz is vezethetnek,” mondta Jürgen Rehm, a tanulmány társszerzője és a CAMH Mentális Egészség Politikai Kutatás Intézetének igazgatója. “Az alkohol okozta agyi sérülések és demencia megelőzhetőek és a már ismert megelőzési és szabályozási intézkedések csökkenthetik a demencia okozta korai halálesetek számát.”

A csapat azt is kiemelte, hogy az alkoholproblémák akár 20 évvel is lerövidíthetik a beteg élettartamát és a demencia az egyik vezető halál ok ezeknél az embereknél.

Ezen felül a kutatók a korai demencia esetében lényeges különbséget láttak a nemek között is. Amíg a demneciás betegek többsége nő volt a korai demenciánál már a férfiak domináltak (64,9%).

Az alkoholhoz köthető rendellenességek és több más demencia veszélyfaktor között is találtak kapcsolatot – például a dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség, alacsony iskolázottság, depresszió és a hallási problémák. Ezzel arra utalva hogy az alkoholfogyasztás több módon is hozzájárul a demencia veszélyének növekedéséhez.

“Mint geriátriai pszichiáter gyakran találkozom az alkohol fogyasztással kapcsolatos rendellenességek hatásával a demenciára, amikor már az alkoholos kezeléssel történő közbeavatkozással túl késő javítani a beteg állapotán,” mondta Bruce Pollock, a CAMH alelnöke.

A kutatók szerint a problémák szűrésének és kezelésének sokkal hamarabb kellene indulnia a sikerhez és a kutatók kiemelték azt is, hogy a tanulmányban csak a az alkohol fogyasztás súlyos eseteit figyelték – amik kórházba is juttatták a beteget. Emiatt viszont lehetséges, hogy valójában még ennél is nagyobb kapcsolat van a demencia és az alkohol között.

Forrás: thelancet.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.