Az állati eredetű termékek kivonása mégsem lenne olyan jó a társadalomnak

A Virginia Politechnikai Intézet és az USA Mezőgazdasági Hivatalának tudósai egy szimulációt hajtottak végre, amiben azt vizsgálták, hogy mekkora hatással lenne az állati eredetű ételek teljes elhagyása az emberek étrendjére és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására.

Az elmúlt pár évtizedben rengeteg tudományos és tudományon kívüli közösség veti fel az állati eredetű termékek fogyasztásának abbahagyását. Az állatoknak való takarmány termesztésére használt földeket embereknek szánt termények termesztésére lehetne átszervezni. Illetve az állatok számának csökkenésével az általuk kibocsátott üvegházhatást okozó gázok kibocsátása is csökkenne – mind az állatok által közvetlenül kibocsátott metán és közvetetten a munkagépek által kibocsátott gázok.

Azonban eddig senki nem próbálkozott meg az elmélet letesztelésével. Az új tanulmányban a kutatók úgy készítették el a szimulációjukat, hogy elképzelték az Amerikai Egyesült Államok hogyan nézne ki mindennemű állattenyésztés és az állati eredetű termékek behozatalának tilalma esetén.

Miután bevitték a takarmányként termelt növények, az öntözésükhöz használt víz, a kibocsátott metánt és rengeteg más tényezőt, a kutatók lefuttatták a szimulációt és megvizsgálták a kapott adatokat. Az eredmények szerint az állati alapú élelmiszeripar eltűnésével 23%-al több ételt termesztenének emberi fogyasztásra, a takarmányt adó területek újrahasznosításával. De még ezzel a rengeteg új élelemmel is a vegán étrendre állt amerikaiak körében hatalmas problémákat okoznának bizonyos ásványi anyagok, vitaminok és zsírsavak hiánya.

A tudósok azt is megjegyezték, hogy nagyjából 16 millióan dolgoznak az állati élelmiszeriparban, amit a szimulációknál nem vettek figyelembe, azonban hatalmas jelentősége lehet a valós életben. A kutatók azt is kiszámították, hogy az üvegházhatást okozó gázok terén is nagyjából 28%-os lenne a csökkenés, ami messze elmarad más tanulmányok becsléseitől és főleg annak az eredménye, hogy az állatok által termelt trágyát teljesen helyettesíteni kell műtrágyákkal – amiknek a gyártása szintén káros anyag kibocsátással jár együtt.

A tanulmány egyik nagy tanulsága, hogy a társadalom számára kedvezőnek gondolt stratégiák mégsem olyan egyszerűek mint amilyennek tűnhetnek.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.