Az állatkísérleteket felválthatják a chipek

Az állatkísérletek kora a végéhez közeledhet, mivel az amerikai FDA (Food and Drug Administration) együttműködésre lépett a “szervek-egy-chipen” technológiát kifejlesztő céggel, a Emulate-tel.

Az elképzelés az, hogy az új gyógyszerek és adalékok vizsgálatát állatok helyett az Emulate chipjein végeznék. A chipek nagyjából egy emberi hüvelykujj méretének felelnek meg és a bennük lévő csatornákban élő emberi sejtek foglalnak helyet, ezzel imitálva az adott szerv működését.

Például, az Emulate készíthet egy olyan chipet, ami megmutatja hogy az emberi tüdő hogyan reagálna egy bizonyos gyógyszerre. Ideális esetben ezek a chipek pontosabb teszteket eredményeznek mint a tüdő sejt kultúrák vagy az állati tüdők vizsgálata.

Az állatkísérletek ma szerves részét képzik az új gyógyszerek fejlesztésének. Mielőtt még a gyógyszer az FDA-hez kerülne, a gyártó cégnek meg kell mutatnia hogy a gyógyszer hogyan működik állatokban – kiemelten hogy mérgező e. A kutatóknak mielőtt még elkezdhetnék a gyógyszer hatásait embereken is vizsgálni, az állatkísérletek adatait egy meghatározott formában jóvá kell hagyatni az FDA-vel.

Az első lépés az együttműködésben kiemelten az Emulate Máj-Chipjeire koncentrálnak majd, ami a remények szerint megmutatja hogy egy állat mája hogyan reagál a vizsgált gyógyszerre. Ez azért kiemelten fontos mert a máj az a szerv ahol a legtöbb gyógyszer lebomlik mielőtt elhagyná a szervezetet.

Az állatkísérletek valószínűleg még nem fognak eltűnni, de ha az együttműködés sikeresnek bizonyul, a kísérlethez használ állatok száma jelentősen csökkenhet.

Forrás: sciencepolicy.duke.edu

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.