Az ALMA az élet építőelemeit fedezte fel, egy naphoz hasonló, újszülött csillag körül

Két csillagász csapat az chilei ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) segítségével érzékelt egy prebiotikus, összetett szerves molekulát – metil-izocianátot – az IRAS 16293-2422 csillagrendszerben. Az egyik csapatot Rafael Martín-Doménech, a Centro de Astrobiología-tól, és Víctor M. Rivilla, az Osservatorio Astrofisico di Arcetri-tól, vezették, a másikat pedig Niels Ligterink, a Leiden Obszervatóriutól, és Audrey Coutens, a University College London-tól.

“Ez a csillagrendszer egyre több mindent ad nekünk! A cukor felfedezése után most metil-izocianát is találtunk. A szerves molekulák ezen csoportjának fontos szerepe van a peptidek és az aminosavak szintézisében, amik fehérjékként az általunk ismert élet biológiai alapjául szolgálnak,” magyarázta Niels Ligterink és Audrey Coutens.

ALMA kapacitása lehetővé tette a csapatok számára hogy molekulákat észleljenek a rádió spektrum rengeteg különböző hullámhosszán. Az egyedi kémiai lenyomatokat egy fiatal csillagot – a csillagok evolúciójának legkorábbi szakaszában lévő – körülvevő por és gáz burok meleg belső részeiben találták meg. Az összetett szerves molekulát mindkét csapatnak sikerült megtalálnia, ezt követően pedig számítógépes kémiai modellekkel és laborkísérletekkel igyekeztek kideríteni a molekula eredetét.

IRAS 16293-2422 egy több, nagyon fiatal csillagból álló rendszer, tőlünk nagyjából 400 fényévnyi távolságra az Ophiuchus csillagkép Rho Ophiuchi nevű nagyméretű csillagokat formáló régiójában. Az ALMA új eredményei szerint ezeket a fiatal csillagokat metil-izocianát veszi körül.

A Föld és a Naprendszer többi bolygója Nap keletkezésekor visszamaradt anyagokból jött létre. Ezért a naphoz hasonló protocsillagok vizsgálata lehetővé teheti a csillagászok számára hogy megfigyeljenek egy hasonló folyamatot, mint ami a Naprendszer kialakulásához vezetett 4,5 milliárd évvel ezelőtt.

“Nagyon izgatottak vagyunk az eredményekkel kapcsolatban, mivel ezek a protocsillagok nagyon hasonlóak a Naphoz, az életének kezdetekor, olyan körülményekkel, amik megfelelőek a Föld szerű bolygók kialakulására. A prebiotikus molekulák felfedezésével ebben a tanulmányban, megkaparinthattuk a bolygónkon lévő élet kialakulásának megértést szolgáló kirakós egy újabb elemét.” mondta Rafael Martín-Doménech és Víctor M. Rivilla.

 

“A molekulák kimutatása mellet azt is meg szeretnénk érteni, hogy azok hogyan alakultak ki. A laborkísérleteink megmutatták hogy létrejöhet metil-izocianát jeges molekulákon nagyon alacsony hőmérséklet mellet – ami hasonló a csillagközi űrhöz. Ez azt jelenti hogy ez a molekula – és ezzel a peptid kötés alapja – valószínűleg jelen van a legtöbb naphoz hasonló csillaghoz közel.” mondta Niels Ligterink

Forrás: eso.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.