Kategóriék Egészség

Az álmatlan éjszakák növelhetik az Alzheimer kór kockázatát

Egy új tanulmány szerint, akár egyetlen álmatlan éjszaka is elősegítheti az Alzheimer kór kialakulásában fontos szerepet játszó fehérje felhalmozódását.

A kutatás eredménye szerint egyetlen napnyi alvásmegvonásnak is azonnal és jelentős növekedést okozhat a béta amiloid szinteben – amik úgynevezett plakkokat képeznek a neuronok között, ezzel fokozatosan rontva az agyműködést.

“Bizonyosságot nyertünk arról, hogy akár egy napnyi alvásmegvonás is növekedést hozhat a káros béta amiloid vegyületek szintjében,” mondta Ehsan Shokri-Kojori, a kutatásról szóló tanulmány vezető szerzője. “Ez egy nagyon logikus feltételezés szerintem és a korábbi kutatások eredményével is összevág.”

Több korábbi egereken és embereken végzett kutatás már lehetséges kapcsolatot talált a túl kevés alvás és az béta amiloid agyban történő felhalmozódása között. Azonban az embereken végzett tanulmányok jelentős része önbevallásos módon történtek, ami rontja az eredmények pontosságát és megbízhatóságát.

Emiatt a kutatók úgy határoztak, hogy egy olyan kísérletet terveznek meg, amivel pontosabban képesek tesztelni az alvásmegvonás béta amiloid szintre gyakorolt hatását az embereknél.

A kutatók 20 egészséges önkéntest gyűjtöttek össze – akiknél korábban nem találtak semmi agyi rendellenességet – és arra kérték őket, hogy két éjszakát a laborunkban töltsenek. Az egyik éjszakát normális körülmények között megfelelő pihenéssel tölthették, amíg a másiknál egy pillanatra sem engedték aludni őket.

Az éjszakát követően felvételeket készítettek a résztvevők agyáról, hogy felmérjék a béta amiloid szintjüket. Az eredmények szerint az alvásmegvonás jelentősen növelte a káros fehérje szintjét, összehasonlítva az alvással töltött éjszakához hasonlítva.

Ezen felül a megemelkedett béta amiloid szint főleg azokra az agyi területekre korlátozódtak, amiknek a memóriában és a gondolkodásban van szerepük – például ilyen a memóriához és gondolkodáshoz köthető hippokampusz és a külső információk közvetítéséért felelős talamusz.

A szakértők szerint minden alkalommal, amikor egy neuron tüzel, azzal hozzáad a béta amiloid termeléshez és amikor az emberek nem alszanak a neuronjaik tovább tüzelnek – ezzel megnövelve a fehérje felhalmozását. Ezen felül az alvás közben az agy nagyobb mértékben zajlik az agyi anyagcseretermékek eltávolítása is. Ez annak köszönhető, hogy alvás közben a neuronok összezsugorodnak megkönnyítve ezeknek a végtermékeknek az eltávolítását.

Azonban a kutatók szerint még további kutatásra van szükség, hogy megállapítsák tényleg van e kapcsolat a kialvatlanság és az Alzheimer kór között – és például olyan dolgokra is kíváncsiak még, hogy az álmatlan időszakot követő, hosszabb alvások képesek e visszaállítani az agy egészséges állapotát vagy a hosszú álmatlanság növeli e a plakkok kialakulásának kockázatát.

Az egyik jövőbeli kutatásuk éppen ezt a lehetőséget célozza és megvizsgálná, hogy az alvás megvonást követő időszakban a pihenés csökkenti e a béta amiloid szintet.

Forrás: pnas.org | Kép: Alyssa L. Miller

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani olyan tárgyakat, amelyek az általuk fejlesztett nanoméretű mintázattal rendelkezett.…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoztak; például élelem…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.