Az általános érzéstelenítők sokkal többet tesznek az altatásnál

Egy új tanulmány igyekszik feltárni, hogy az általános érzéstelenítők hogyan hatnak az agyra és ezzel segítve a biztonságosabb és hatékonyabb használatukat az operációk során. Annak ellenére, hogy már nagyon hosszú ideje használják az általános érzéstelenítőket, mégis keveset tudnak a működésükről.

Most a Queensland Egyetem kutatócsapata felfedezte, hogy ezek a szerek valójában sokkal többet tesznek az altatásnál.

“A propofol (ami a műtétek során az egyik leggyakrabban használt általános érzéstelenítő) hatásait vizsgáltuk a szinaptikus felszabadulásra” mondták az egyetem Agyi Intézetének tudósai.

A szinaptikus felszabadulás az a mechanizmus, amin keresztül az idegsejtek egymással kommunikálnak.

“Már korábbi kutatásokból tudjuk, hogy az általános érzéstelenítők, köztük a propofol, az altatókhoz hasonlóan hatnak az agy alvási rendszerére,” mondta Bruno van Swinderen, a kutatócsapat vezetője.

“Azonban a tanulmányunkban felfedeztük, hogy a propofol, a preszinaptikus mechanizmusokat is megzavarja, ezzel szisztematikus módon hatást gyakorol az egész agy területén lévő idegsejtek kommunikációjára. Ebben a tekintetben lényegesen eltérnek az altatóktól.”

“Felfedeztük, hogy a propofol korlátozza az összes neuron szinapszisában kulcsfontosságú szerepet játszó fehérjét, a syntaxin1A-t. Ez a korlátozás az agyi neuronok közötti kommunikáció csökkenéséhez vezet,” mondta Adekunle Bademosi.

A csapat szerint a felfedezésnek nagy jelentősége lehet az általános érzéstelenítők terén lévő ismereteink bővítésében és magyarázattal szolgálhat arra, hogy az emberek miért éreznek orientációs zavart a műtét után.

“Úgy gondoljuk, hogy a szinaptikus kapcsolatok széleskörű zavarása teszi lehetővé az operációt, habár a propofolhoz hasonló hatásos érzéstelenítők először elaltatnak,” mondta van Swinderen.

“A felfedezésnek következményei lehetnek azokra az emberekre nézve akiknek sebezhetőek az agyi kapcsolataik, például a gyerekek, akiknek az agya még fejlődésben van, vagy az Alzheimer és Parkinson kórral küzdők.”

“Soha nem értettük, hogy az általános érzéstelenítők miért jelentenek olykor problémát a nagyon fiatalok és az idősek esetében.”

A kutatók szerint fontos lehet azt is megvizsgálni, hogy ezen szerek használatának vannak e maradandó következményei az adott csoportokra nézve, amit állatokon végzett kutatásokkal részben meg tudnának válaszolni.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.