Az Amazonas esőerdő lakatlannak gondolt részei valójában millióknak adhattak otthont

Egy új tanulmány szerint az Amazonas korábban lakatlannak gondolt területein akár egymillió ember is élhetett.

A régészek felfedezték, hogy több száz falu lehetett az esőerdő fő folyóitól távol eső területeken is és ezek a falvak különböző közösségeknek adtak otthont – melyek valószínűleg eltérő nyelveken beszéltek és eltérő módokon voltak hatással a környezetükre.

Az Amazonas hatalmas részei – különösen a nagy folyóktól távol eső területek – még mindig felfedezetlenek. Az eddigi feltételezések szerint ezek az ősi közösségek a folyók melletti területeken éltek, azonban egyre több bizonyíték cáfolja ezt.

Ez a felfedezés betömi az Amazonas történelmének egy hatalmas lyukát és tovább bizonyítja, hogy a korábban teljesen érintetlennek gondolt esőerdőt valójába erősen befolyásolták az ott élők.

Az Exeter Egyetem régészcsapata több megerősített falú és a Nazca-vonalakhoz hasonló – azonban azoknál jóval kisebb – rejtélyes négyzet, kör és hatszög alakú jeleket találtak. A szakértők még nem ismerik ezeknek a földbe vájt vonalaknak a célját – különösen mivel némelyik körül nem találták települések nyomait -, azonban a a legvalószínűbb feltételezések szerint a jeleknek vallási rituálékban lehetett szerepe.

A régészek a mára már a brazil Mato Grosso szövetségi állam területére eső esőerdőt nézték át maradványok után kutatva. Az szén és agyagedény maradványok szerint az Amazonas déli részén húzódó 1800 kilométeres sávban 1250 és 1500 között megerősített falvakban élő emberek lakták. A szakértők becslései szerint megközelítőleg 1000-1500 ilyen zárt falu lehet a területen – melyek két harmadát még nem találták meg.

Az új tanulmány szerint ezen felül a megközelítőleg 400000 négyzetkilométert felölelő területen 1300 földjel lehet – amiből az eddig megvizsgált területeken 81-et meg is találtak. A városokat általában vagy ezekben a jelekben vagy azok közelében találták és feltöltött utak kötötték őket össze.

A jeleket valószínűleg az időszakos szárazságok alatt tudták elkészíteni, ami lehetővé tette a terület megtisztítását. A régészek több olyan szárazabb területet is találtak, amit a termékeny talaj tökéletessé tesz a termények vagy gyümölcsök termesztésére.

“Egy általános tévhit, hogy az Amazonas egy érintetlen terület, ami elszórt nomád közösségeknek adott otthont. Valójában nem ez a helyzet. Bizonyítékokat találtunk rá, néhány népesség messze a nagy folyóktól sokkal nagyobb volt mint korábban gondoltuk és ezek az emberek még a mai napig észrevehető hatással voltak a környezetükre,” mondta Jonas Gregorio de Souza, az Exeter Egyetem régésze.

“Az Amazonas létfontosságú a Föld klímájának szabályozásában és ezért a történelmének pontosabb ismerete segíthet tájékozottabb döntéseket hozni, hogy hogyan törődjünk vele a jövőben.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.