Az Antarktisz “kizöldülhet” a klímaváltozás hatására

A tudósok észrevették hogy a Antarktiszon egyre több növény jelenik meg a klímaváltozás következtében.

A kontinensen nem él túl sok növény, de a mohákat vizsgáló kutatók erősen megnövekedett biológiai aktivitásról számolnak be az elmúlt  évre visszatekintve.  Az Antarktiszi hideg hatására jól megőrzött mohákból gyűjtöttek mintákat egy mintegy 650 kilométeren átívelő területen.

“Az elmúlt fél évszázad hőmérséklet emelkedése a Antarktisz félszigeten drámai hatást fejtett ki a mohák növekedésére,” mondta Matt Amesbury, az Exeter Egyetemről. “Ha ez folytatódik, és a gleccserek visszavonulással a jég mentes területek mérete is megnő, akkor az Antarktisz egy sokkal zöldebb jövő elé néz.”

A félszigeten tapasztalt klímaváltozást az elmúlt években pontosan dokumentálták, a hőmérséklet változás mellet kitérve a csapadékra és a szélerősségre is. Ezt a dokumentációs hadjáratot az 50-es években kezdték, de a mohamezőkből megőrzött biológiai minták ennél hosszabb távra is engednek visszatekinteni.

A kutatók 150 év adatait vizsgálták át, és ezek között egyértelmű bizonyítékot találtak a “változási pontokra” – olyan időpontok, amiknél a biológiai aktivitás egyértelműen megemelkedett.

“A mohák növekedésének az érzékenysége az elmúlt idő hőmérséklet emelkedésire azt sugallják, hogy az ökoszisztéma a jövőbeli felmelegedések hatására gyorsan fog változni, ezzel jelentős változásokat hozva ennek az ikonikus területnek a biológiájában és tájképében,” mondta Dan Charman, a projekt vezetője. “Röviden az Antarktisz is az Északi sarkhoz hasonló zöldülésnek néz elébe.”

A Cambridge Egyetem tudósai és a Brit Antarktisz Felmérést végző kutatók is közreműködtek a kutatócsapattal és az adatokban talált variáció ellenére a csapat azt nyilatkozta, hogy az általuk vizsgált különböző területeken találtak hasonlósága “lenyűgöző” és hogy további felmelegedés esetén a növények és a talaj jelentős változásnak néznek elébe.

Az Antarktisz mindössze 0,3%-án fordulnak elő növények, de ez a felfedezés segíthet pontosabban meghatározni a felmelegedés hatását a kontinensre nézve.

A tervek szerint szeretnék megvizsgálni a potenciálisan több mint ezer éves mintákat is, ezzel kiderítve hogy az ökoszisztéma hogyan változott mielőtt még az emberi tevékenység elérte volna a mai mértékét.

Forrás: cell.com | Kép: Matt Amesbury

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.