Kategóriák Természet

Az ‘anyjuktól’ tudják a magok, hogy mikor csírázzanak ki

A svájci Geneva Egyetem kutatói felfedezték, hogy növények magjai egy passzív állapotban vannak, amíg a környezeti tényezők nem megfelelőek a magok kicsírázásához. Az új vizsgálat szerint ezeket a környezeti tényezőket az ‘anyjuktól’ öröklik.

A tanulmány szerint ezt a folyamatot RNS töredékek végzik, melyek egyes gének aktivitását blokkolják és megőrzik a mag képződése során fennálló hőmérsékletet. Ez határozza meg azt is, hogy a magok meddig maradnak passzívak és mikor kezdenek növekedni. A töredékek a csírázás folyamatának végére teljesen eltűnnek, így a következő generáció már új környezeti hatások által formált RNS-t kap majd.

Ez a folyamat nem csak azt segíti elő, hogy a növények a megfelelő évszakban kezdjenek fejlődni, hanem abban is segíti őket, hogy az utódok ne egy helyen fejlődjenek – és küzdjenek a nyersanyagokért.

Mint minden élőlény, a növények is szaporodnak. A folyamatnál a magok a különböző gének női és hím változatát is megkapják – különböző aktivációs szintek mellett. Tudósok még 2016-ban felfedezték, hogy látszólag a magok kezdeti passzivitásának időtartamát a Arabidopsis thaliana, modell növénynél, az örökölt női gének határozzák meg. Mindezt később genetikai vizsgálatokkal is igazolták.

A jelenlegi kutatás még ennél egy lépéssel tovább ment és azt is bemutatta, hogy a gének aktivitását befolyásoló epigenetikai változások határozzák meg a folyamatot, amíg a hím genetikai anyag ezen részét teljesen elcsendesítik.

A különböző gének elcsendesítését és aktivitásának csökkentését végzik a már említett RNS töredékek, melyek látszólag függetlenek a gének kifejezettségét befolyásoló más folyamatoktól és környezeti tényezők erősen befolyásolják a működésüket.

Ezzel a magok megkapják a keletkezésüket megelőző időjárás adatait és ez lehetővé teszi a számukra, hogy megfelelően válasszák ki azt az időszakot, amikor majd kicsíráznak. Mivel az adatok a kifejlett növényben már nincsenek jelen, így annak saját magának kell gondoskodnia az adatok összegyűjtéséről.

A kutatók szerint ennek az alapvető folyamatnak a beható ismerete a mezőgazdaság számára is előnyt jelenthet, mivel ezzel egy lehetséges módszert adhat a klímaváltozás miatt túl korán vagy későn szárba szökkenő növények csírázási idejének optimalizálására. Amíg a klímaváltozás egyéb hatásainak – például az egyes fajok térnyerésének – az előrejelzésében is segítheti a kutatókat.

Forrás: elifesciences.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom