Kategóriák Egészség

Az ápolószerekben lévő vegyületek előrehozhatják a lány gyermekek serdülését

Egy már hosszú ideje zajló anyákat és gyermekeiket vizsgáló kutatás megállapította, hogy a széles körben használt háztartási és ápoló szerek hatására hamarabb lépnek serdülő korba a lány gyermekek.

A frissen megjelent tanulmány szerint a ftalátok, parabének és a fenolok mind kapcsolatban állnak a korai serdülő korba való lépéssel, azonban a kapcsolat csak a lányoknál áll fenn, a fiúknál egyáltalán nincs jelen.

A ftalátokat általában illatosított szereknél – parfümök, dezodorok, szappanok, samponok és más kozmetikumok -, a parabéneket kozmetikumban használják mint tartósítószereket és a fenolokat pedig a szappanok, fogkrémek, hajlakkok, samponok és testápolók állagának javítására használják.

A kutatás eredményei szerint a vegyszerek közül ha kettő – a dietil-ftalát és a triklozán – jelen van az anyák szervezetében a terhesség alatt, akkor a lányaik a szokásosnál gyorsabban lépnek serdülő korba. Ugyanezt a hatást a már megszületett lány gyermekeknél is észrevették, akiknél a hatást már más elterjedt vegyi anyagok is kiválthatták.

Ez a felfedezés azért kiemelt fontosságú, mivel már korábban is látszott a statisztikákból, hogy a lány gyermekek korábbiakhoz képest gyorsabban érnek meg és ennek több negatív hatása is van; mentális és viselkedési problémákat okozhat, valamint több rákfajta kockázatát is megemeli.

A kutatáshoz a 1999-2000-ben indult CHAMACOS (Center for the Health Assessment of Mothers and Children of Salinas) felmérés adatit használták fel, amiben összesen 338 gyereket követtek nyomon a születésüktől a felnőtt korba lépésükig. A felmérés még az anyák terhessége alatt kezdődött, akiktől mintákat vettek és kérdőíveket is kitöltettek velük, amíg születésük után a gyerekektől kilenc éves koruktól minden kilencedik hónapban vettek hasonló mintákat.

A triklozánt leszámítva az összes többi vizsgált vegyület a minták több mint 90 százalékában jelen volt, amíg a triklozán a terhes anyák mintáinak 73, a gyerekek mintáinak 69 százalékában volt jelen.

Az eredmények szerint az anyák vizeletében kimutatott ftalátok kimutatható koncentrációján minden megkétszereződése 1,3 hónappal hozta előre a lányaik szeméremszőrzetének megjelenését, amíg úgyszintén az anyák vizeletében kimutatható trikoláz koncentrációjának minden megkétszereződése egy hónappal előrébb hozta a lányaik első menstruációját.

A gyerekek mintáit vizsgálva a kutatók rájöttek, hogy a parabének koncentrációjának emelkedése a serdülő korba lépés összes jelét látszólag előrébb hozza.

Kutatók már korábban is feltételezték, hogy a ftalátok, parabének és fenolok hatással lehetnek a fejlődésre mivel ezek a vegyületek endokrin diszruptorok, melyek leutánozzák, blokkolják vagy valamilyen más módon megzavarják a hormonokat. Ezt a feltételezést patkányokon végzett kísérletekkel is igazolták, viszont a vegyületek emberekre gyakorolt hatását eddig viszonylag kevés kutatás vizsgálta.

A mostani kutatás szerzői szerint a hatások azért nem voltak kimutathatóan a fiú gyerekeknél, mivel náluk más hormonok vesznek részt a serdülésben – ami arra is utalhat, hogy a vegyületek valójában kiemelten az ösztrogénre vannak hatással.

A kutatás eredményeit bizonyos szinten enyhíti a tény, hogy főleg kaliforniai mezőgazdaságban dolgozó alacsonyabb iskolázottságú és jövedelmű nőket vizsgáltak – mivel a kutatás eredeti célja a különböző gyom- és rovarirtó szerek hosszú távú hatásának vizsgálata volt.

Az eredményeket továbbá az is korlátozza, hogy a serdülő korba lépő gyerekek, nagy eséllyel dezodorokat és más ápoló szereket is kezdenek használni, így a vegyületek megjelenése a vizeletükben nem egyértelműen jelenti azt, hogy azok valóban előre hozták a serdülő kor kezdetét – viszont a különböző vegyületek hatása közötti különbség és az anyák mintáiban kimutatott vegyületek áttételes hatása arra utal, hogy ennél összetettebb a helyzet.

Egy frissebb amerikai nemzeti felmérés szerint a mostani tanulmányban is vizsgált vegyületek a vizsgált nők 96 százalékának vizeletében kimutathatóak voltak – ebben a kutatásban nagyobb pontosságú mérési eljárásokat alkalmaztak -, ezzel mutatva a lehetséges probléma mértékét.

Forrás: academic.oup.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A ketamin megoldást jelenthet a túlzott alkoholfogyasztásra

Egy új kísérleti tanulmány szerint egy egyszeri ketamin kezeléssel lényegesen lecsökkenthető a rendszeresen fogyasztók alkohol mennyisége. A vizsgálat során az…

2019-12-07

Hatalmas pusztítást okozhatott volna a Anak Krakatoa keltette cunami

Egy új kutatás szerint az Anak Krakatoa vulkán 2018-as kitörése keltette több mint 100 méteres hullámok hatalmas pusztítást eredményezhettek volna,…

2019-12-07

Gombák segítik az új gyógyszerek felfedezését

Több tízezer gomba által létrehozott vegyületek alkotta hatalmas adatbázis segítheti az új gyógyszerek felfedezését. A Hubrecht Intézet kutatói a Westerdijk…

2019-12-07

Az emberek együtt fejlődtek az immunrendszeri betegségekkel

A halálos fertőzések elleni védő egyes mutációk fogékonnyá tesznek bennünket bizonyos gyulladásos és autoimmun betegségekre - mint a Crohn-betegség. A…

2019-12-07

Elkészültek az első mesterséges neuronok, melyek forradalmasíthatják a krónikus betegségek kezelését

Most először sikerült egy szilícium alapú chippel a valódiakkal megegyezően működő mesterséges neuronokat létrehozni. Az eredményeznek hatalmas jelentősége lehet több…

2019-12-07

Szén-dioxid diétára neveltek baktériumokat laboratóriumi környezetben

Több hónap leforgása alatt izraeli kutatók létrehoztak egy olyan Escherichia coli fajtát, ami a szerves vegyületek helyett szén-dioxidból nyeri ki…

2019-12-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom