Az Apple külön chipet épít a mesterséges intelligenciának

Az Apple egy új Apple Neural Engine nevű chippen dolgozik, aminek a célja a mesterséges intelligenciához köthető folyamatok mobil készülékekbe történő ültetése.

Egy ilyen típusú újdonság katalizátorként hathat a mobilokon történő mesterséges intelligenciák használatára. Annak ellenére, hogy a technológiát már most is nagymértékben használják, például a digitális asszisztensekhez – Siri, Google Asszisztens – ehhez központi szerverekre van szükség, hogy a készülékek helyett azok végezzék az összetett számításokat igénylő folyamatokat.

A kiterjesztett valóság és a digitális asszisztensek azonban nem az egyetlen felhasználási módjai lesznek majd a mobiloknál használt mesterséges intelligenciának.  Amint az újdonsült lehetőségekhez hozzáférést engednek majd az alkalmazás fejlesztőknek is, a mobil készülékek teljesen megváltozhatnak.

Az egészségügyi applikációk például meg tudják határozni, hogy a készüléken lévő vagy a ruhán viselt szenzorokba mikor érkeznek abnormalitásra utaló jelek. De a lehetőségek szinte határtalanok és egy teljesen új szintre emelhetik a technológiától való függésünket, immár az internethez való kapcsolódás nélkül is.

Szigorúan véve egy különleges processzor nem feltétlenül szükséges a mesterséges intelligencia mobilon történő bevetéséhez. A Qualcomm chip gyártó például egy Snapdragon Neural Processing Engine nevű szoftveres megoldást dolgozott ki, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a cég chipjeit használó szoftvere képes legyen a mesterséges intelligencia használatára. Ezt példázza az az autó, ami figyelmezteti a sofőrt ha az az okostelefonját használja vagy hibásan vezet.

Azonban egy kifejezetten a mesterséges intelligenciának készülő hardver lényegesen felgyorsíthatja a “gépi tanulás” folyamatát, ezzel kifinomultabb mesterséges intelligenciákat téve elérhetővé. A Google AI hardvere – Tensor Processing Unit – 15-30-szor olyan gyors mint a leggyorsabb ma használt CPU-k és GPU-k. Ezek a TPU-k tették lehetővé a DeepMind számára hogy megverje a kínai világbajnok Go játékosokat, és ezeknek köszönhető a Google automatikus nyelvi fordítójában bekövetkezett jelentős javulás is.

A fejlesztők szerint a mesterséges intelligencia gyökereiben változtathatja meg, hogyan használjuk a mobil telefonjainkat. Az egészség példájára visszatérve, a készülék képes lehet a viselkedésünk monitorozására, ezzel észlelve különböző betegségek – demencia, Parkinson, légzőszervi vagy érrendszeri megbetegedések – jeleit akárcsak a viselkedésünk megváltozásából.

A telefonok szerves részei lehetnek majd más intelligens önálló rendszereknek, mint például az automata autók. Nem csak hogy az automata autók vezetéséért teljesen a mesterséges intelligenciák lesznek a felelősek, de valószínű, hogy az emberek elkezdik megosztottan használni a járműveket, ahelyett, hogy birtokolnák őket. A telefonos mesterséges intelligenciának fontos szerepe lehet ebben is, hatékonyabbá téve az autók megosztását.

A mesterséges intelligencia emellett a készülékek hatékonyabb védelmét is javíthatja, azzal hogy átnézi az applikációinkat és azok kommunikációját.

Azonban vannak ellenérvek. Többen attól tartanak, hogy ahogy az emberek egyre inkább a készülékeiket használják a problémáik megoldására annál jobban veszítik el a képességet, hogy azt maguktól is megtegyék – ezzel negatív hatást gyakorolva az általános kognitív képességeikre.

A mesterséges intelligenciák sikeréhez azonban az is szorosan hozzájárul, hogy az emberek mennyire hajlandóak követni a tanácsaikat.

Forrás: bloomberg.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.