Kategóriék Tech

Az Apple külön chipet épít a mesterséges intelligenciának

Az Apple egy új Apple Neural Engine nevű chippen dolgozik, aminek a célja a mesterséges intelligenciához köthető folyamatok mobil készülékekbe történő ültetése.

Egy ilyen típusú újdonság katalizátorként hathat a mobilokon történő mesterséges intelligenciák használatára. Annak ellenére, hogy a technológiát már most is nagymértékben használják, például a digitális asszisztensekhez – Siri, Google Asszisztens – ehhez központi szerverekre van szükség, hogy a készülékek helyett azok végezzék az összetett számításokat igénylő folyamatokat.

A kiterjesztett valóság és a digitális asszisztensek azonban nem az egyetlen felhasználási módjai lesznek majd a mobiloknál használt mesterséges intelligenciának.  Amint az újdonsült lehetőségekhez hozzáférést engednek majd az alkalmazás fejlesztőknek is, a mobil készülékek teljesen megváltozhatnak.

Az egészségügyi applikációk például meg tudják határozni, hogy a készüléken lévő vagy a ruhán viselt szenzorokba mikor érkeznek abnormalitásra utaló jelek. De a lehetőségek szinte határtalanok és egy teljesen új szintre emelhetik a technológiától való függésünket, immár az internethez való kapcsolódás nélkül is.

Szigorúan véve egy különleges processzor nem feltétlenül szükséges a mesterséges intelligencia mobilon történő bevetéséhez. A Qualcomm chip gyártó például egy Snapdragon Neural Processing Engine nevű szoftveres megoldást dolgozott ki, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a cég chipjeit használó szoftvere képes legyen a mesterséges intelligencia használatára. Ezt példázza az az autó, ami figyelmezteti a sofőrt ha az az okostelefonját használja vagy hibásan vezet.

Azonban egy kifejezetten a mesterséges intelligenciának készülő hardver lényegesen felgyorsíthatja a “gépi tanulás” folyamatát, ezzel kifinomultabb mesterséges intelligenciákat téve elérhetővé. A Google AI hardvere – Tensor Processing Unit – 15-30-szor olyan gyors mint a leggyorsabb ma használt CPU-k és GPU-k. Ezek a TPU-k tették lehetővé a DeepMind számára hogy megverje a kínai világbajnok Go játékosokat, és ezeknek köszönhető a Google automatikus nyelvi fordítójában bekövetkezett jelentős javulás is.

A fejlesztők szerint a mesterséges intelligencia gyökereiben változtathatja meg, hogyan használjuk a mobil telefonjainkat. Az egészség példájára visszatérve, a készülék képes lehet a viselkedésünk monitorozására, ezzel észlelve különböző betegségek – demencia, Parkinson, légzőszervi vagy érrendszeri megbetegedések – jeleit akárcsak a viselkedésünk megváltozásából.

A telefonok szerves részei lehetnek majd más intelligens önálló rendszereknek, mint például az automata autók. Nem csak hogy az automata autók vezetéséért teljesen a mesterséges intelligenciák lesznek a felelősek, de valószínű, hogy az emberek elkezdik megosztottan használni a járműveket, ahelyett, hogy birtokolnák őket. A telefonos mesterséges intelligenciának fontos szerepe lehet ebben is, hatékonyabbá téve az autók megosztását.

A mesterséges intelligencia emellett a készülékek hatékonyabb védelmét is javíthatja, azzal hogy átnézi az applikációinkat és azok kommunikációját.

Azonban vannak ellenérvek. Többen attól tartanak, hogy ahogy az emberek egyre inkább a készülékeiket használják a problémáik megoldására annál jobban veszítik el a képességet, hogy azt maguktól is megtegyék – ezzel negatív hatást gyakorolva az általános kognitív képességeikre.

A mesterséges intelligenciák sikeréhez azonban az is szorosan hozzájárul, hogy az emberek mennyire hajlandóak követni a tanácsaikat.

Forrás: bloomberg.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.