Az asztrofizikusok feltérképezték a Tejútrendszer összes fényenergiáját

Eddig először sikerült egy kutatócsapatnak kiszámolni, hogy mennyi fényenergia van a Tejútrendszerben, aminek köszönhetően bepillantást nyerhetünk a galaxisunk és a többi miénkhez hasonlóan csillagspirálok alkotta galaxis összetételébe.

A kutatásban a Közép Lancashire egyetem, a Max Planck Intézet a Nukleáris Fizikáért és a Romániai Akadémia Csillagászati Intézetének asztrofizikusai vettek részt. A kutatók azt is megmutatták, hogy a Tejútrendszerben a csillagok fénye irányítja az Univerzum legnagyobb energiájú protonjainak, a gamma sugaraknak a keletkezését. Ezt egy új módszernek köszönhették, amivel képesek voltak kiszámolni, hogy milyen sors vár a galaxis összes protonjára – közöttük a csillagközi por által kibocsátott fotonokat is.

A korábbi csillagok számát alapul vevő kísérletek a Tejútrendszer fényeloszlásának megállapítására kudarcot mondtak amikor azokat a Tejútrendszerről készült teljes égbolt felvételekhez hasonlították, ezek a képen az infravörös fény eloszlását is megmutatták.

“Mi nemcsakhogy meghatároztuk a fényenergia eloszlását a Tejútrendszerben, hanem becsléseket készítettünk a csillagköd és a csillagközi por tartalmáról is a Tejútrendszerben,” mondta Cristina Popescu, a tanulmány vezető szerzője.

Azzal, hogy nyomon követték a fotonok útját és előrejelzéseket készítettek arról, hogy a Tejútrendszer hogyan néz ki ultraviola, látható és hősugárzással, a tudósok képesek voltak kiszámolni, hogy a csillagfény hogyan oszlik el a Galaxisunkban. Ezeknek a folyamatoknak a pontos ismerete az egyik legfontosabb lépés a Galaxisunk és annak történelmének megértésében.

A Tejútrendszer fényének felmérés olyan korrábi kutatásokon alapul, aminél a tudósok más galaxisok fényeloszlását vizsgálták – kívüli szemlélőként.

“Meg kell jegyeznem, hogy kívülről szemlélni egy galaxist sokkal egyszerűbb mint belülről, a mi Galaxisunk esetében,” mondta Richard Tuffs, a tanulmány társszerzője.

Azt is sikerült bemutatni, hogy a Galaxisunk fénye hogyan hat a gamma sugarak keletkezésére, a kozmikus sugár fotonokkal való kölcsönhatás révén. A kozmikus sugárzást nagy energiájú elektronok és protonok alkotják. Ez a sugárzás irányítja a csillagok és a bolygók keletkezését és a galaktikus evolúció más folyamatait is. Kémiai reakciókat tesznek lehetővé a csillagközi űrben, ezzel összetett az élet szempontjából nélkülözhetetlen molekulák keletkezéséhez vezetve.

“Visszafelé haladva a kölcsönhatások és menyiségváltozások láncolatán, eljuthatunk a kozmikus sugarak eredeti forrásáfoz,” mondta Tuffs.

Forrás: academic.oup.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..