Az ateistákat még maguk az ateisták is előbb gondolják erkölcstelennek

Egy szokatlan szociális tanulmány szerint az emberek előbb gondolják azt egy ateistáról, hogy annak rosszak a szándékai, mint egy keresztényről, muszlimról, hinduról vagy buddhistáról – és meglepő módon az ateisták is így gondolkodnak.

Eszerint az egyre világibb világunkban még mindig sokan gondolják úgy, hogy az emberek rosszul fognak cselekedni, ha nem félnek egy mindenható isten büntetésétől és hogy a vallásos nézetek továbbra is megvédenek az erkölcstelen magatartástól.

A tanulmányból az is kiderül, hogy az ateistákat széles körben nagyobb eséllyel gondolják erkölcstelennek és veszélyesnek.

A kutatásban 13 országból összegyűjtött több mint 3000 jelentkező nézeteit vizsgálták meg. A résztvevő országok a skálán a “nagyon világi” országoktól, mint Kína és Hollandia, a még mindig többségben vallásos országokig, mint az Egyesült Arab Emirátus, az USA és India, terjedtek.

Az országok kiválasztásában arra is ügyeltek, hogy mind az öt jelentős csoport – buddhisták, keresztények, hinduk, muszlimok és nem vallásosak – tagjai valamelyikben többségben legyenek.

A jelentkezőknek egy fiktív gonosztevőt írtak le, aki gyerekként állatokat kínzott, felnőttként pedig tanárrá vált és megölt és megcsonkított öt hajléktalant. A csoportok felétől azt kérdezték, hogy mennyire valószínű hogy a gonosztevő vallásos, a másik részétől pedig hogy szerintük mennyire valószínű hogy ateista.

A csapat azt találta hogy az emberek kétszer olyan valószínűnek tartják, hogy a fiktív sorozatgyilkos ateista volt.

“Lenyűgöző, hogy még az ateistáknál is megvolt ez az ösztönös előítélet az ateistákkal szemben,” mondta Will Gervais, a Kentucky Egyetem pszichológia professzora és a tanulmány társszerzője. “Én úgy sejtem hogy ez a mélyen gyökeredző vallásos normákból fakad. Még a világi helyeken is az emberek úgy gondolják hogy a vallásosság a moralitás biztosítéka.”

A csapat szerint egyedül Új Zélandon és Finnországban nem találtak lényeges előítéletet az ateistákkal szemben. Ellenben ez az előítélet lényegesen erősebb volt a még mindig mélyen vallásos országokban.

A világon több helyen az ateizmus veszélyes és akár végzetes is lehet, ezért fontos kideríteni, hogy hogyan alakulnak a velük szembeni előítéletek.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. Az, hogy ismerőseimnek milyen a vallásos beállítottsága, csak véletlenül derül ki, ha már egyáltalán kiderül. Nem beszédtéma, mint ahogy az sem, hogy ki mennyit keres. Ezért pl. senkiről nincs tudomásom, aki ateista lenne, ezért nehéz lenne róluk bármilyen előítéletet alkotnom

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..