Kategóriák Tech

Az átlátszó napelemeké lehet a jövő

A tudósok arról számoltak be, hogy az ablakokhoz is használható átlátszó anyagú napelemek hatalmas mennyiségű kihasználatlan energiát tehetnek elérhetővé és akár annyi energiát is összegyűjthetnek mint nagyobb tetőre szerelhető társaik.

Michigan Állami Egyetem (MSU) mérnökei által végzett kutatásban azt vitatják, hogy az átlátszó napelemek széleskörű felhasználása, tetőre szerelhető egységekkel kiegészítve képesek lehetnek elérni az USA villamosenergia fogyasztását, ezzel jelentősen csökkentve a fosszilis tüzelőanyagok használatát.

“A nagyban átlátszó napelem cellák egy új hullámát jelentik a jövő napelemeinek,” mondta Richard Lunt, az MSU-tól. “Megvizsgáltuk a bennük rejlő lehetőségeket és megmutattuk, hogy pusztán a láthatatlan fény begyűjtésével, ezek az eszközök hasonló energia termelést biztosíthatnak mint a tetőre szerelhető napelemek, amíg egy funkciókkal javítják a házak, autók és a hordozható elektronikai cikkek hatásfokát.”

Lunt munkatársaival kifejlesztettek egy átlátszó foszforeszkáló napkollektort, amit ablakokra helyezve képesek összegyűjteni a nap energiáját a kilátás megzavarása nélkül. A vékony anyagot épületeken, autó szélvédőkön, mobil telefonoknál és más eszközöknél is fel tudják használni.

A napenergia begyűjtő rendszer a tudósok által kifejlesztett szerves molekulákat használ, amik képesek elnyelni a napfény láthatatlan tartományát. “Behangolták” az anyagokat, hogy azok csak a UV és közeli infravörös hullámhosszokat alakítsák elektromos energiává.

A globális energiafogyasztásban a fosszilis tüzelőanyagokból származó energia helyettesítéséhez ilyen innovatív költséghatékony technológiákra lesz szükség. Jelenleg világ szinten az energiaszükségletek 1,5%-át fedezik napelemek segítségével.

Azonban a lehetőségeket figyelembe véve a tanulmány szerzői becslése szerint összesen 5-7 milliárd négyzetméternyi üveg felület van az Egyesült Államokban. És egy ekkora lefedhető felülettel az átlátszó technológiában benne van a lehetőség az USA energiaszükségletének 40%-ának ellátására – ami nagyjából akkora energiát jelent mint amekkora lehetőség a tetőre szerelhető napelemekben van.

“Mindkét technológia ingyenes kihelyezésével megközelíthető az igény 100%-os kielégítése, amennyiben az energiatárolás is fejlődik,” mondta Lunt.

A kutatók szerint az átlátszó technológia hatásfoka 5% feletti, amíg a tradicionális cellák hatásfoka 15-18% között mozog. És annak ellenére hogy az átlátszó technológia valószínűleg soha sem lesz annyira hatékony mint a nem átlátszó, azonban sokkal nagyobb felület lefedésére ad lehetőséget.

A kutatók szerint jelenleg az átlátszó technológia még csak a lehetséges teljes teljesítményének a harmadát érte csak el.

“Ebbe az irányba haladunk,” mondta Lund.” A tradicionális napenergia alkalmazásokat már több mint 5 évtizede kutatják aktívan, szemben az átlátszó nap cellákkal, amelyen csak 5 éve dolgozunk. Végső soron ez a technológia biztató utat jelent az olcsó és széleskörű napenergia lefedettségre az eddig elérhetetlen kis és nagy felületeken.”

Forrás: nature.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.