Kategóriák Természet

Az ausztrál varjak rájöttek, hogyan kell megenni a mérgező óriásvarangyokat

Új példát láthattunk a varjak legendás probléma megoldó képességére. Az ausztráliai varjak elég okosak ahhoz, hogy kitalálják hogyan ehetik meg a mérgező óriásvarangyokat.

Az óriásvarangyok (Rhinella marina) eredetileg dél- és közép- Amerikában őshonosak, azonban 1935-ben a helyi kártevők ellen Ausztráliába is betelepítették őket – ezek a tervek sajnos nem jól sültek el.

A betelepítés után rengeteg ételt találhattak a varangyok és szinte semmilyen természetes ragadozóval nem találkoztak – ez részben a méregmirigyeiknek volt köszönhető. Ez a populációjuk hatalmas megugrását eredményezte és az állatok az Ausztrál kontinens szinte teljes észak-keleti részét benépesítették.

Ez még önmagában nem jelentene akkora problémát, viszont a varjak terjedése a helyi állatfajok pusztulásához vezetett – vagy a nyersanyagokért folytatott küzdelemben vagy ragadozók megmérgezésén keresztül.

Amikor veszélyben érzik magukat az óriásvarangyok, egy fehér zselés méreganyagot (bufotoxin) választanak ki a hátukon. A Globális Invazív Fajok Adatbázisa szerint ez a méreg képes megölni a macskákat, kutyákat, gyíkokat és súlyosabb mérgezés esetén akár az embereket is.

A probléma már akkora méreteket öltött, hogy külön programok jöttek létre arra, hogy kiképezzék az állatokat, hogy ne egyék meg az óriásvarangyokat. Az ausztráliai varjaknak (Corvus orru) erre nem volt szüksége.

Ezek a madarak önmaguktól rájöttek, hogy hogyan ehetik meg a varangyokat anélkül, hogy a mérgezéstől kellene félniük – és ezt egy ausztrál fényképésznek sikerült lencsevégre kapnia.

“A varjak úgy kerülik el a zselével való érintkezést, hogy a végtagjaiknál vagy a szemeik fölötti csontos homlokuknál fogják meg őket, ezzel elkerülve a testükkel való érintkezést,” írta Steve Wilson, a képet készítő természetfotós az Australian Geographic-nak.

“Ezek az okos madarak megtanulták a hátukra fordítani a varangyokat, amit akár többször megcsinálják a menekülni próbáló szerencsétlen varangyokkal. A varjak tudják, hogy melyik részeket ehetik meg – a húsos combok, a nyelvet és a beleket – és, hogy hogyan juthatnak hozzájuk anélkül, hogy a halálos részeikhez érnének.”

A madarak a megfigyelések szerint időnként akár 40 percet is eltölthetnek a varangyok elfogyasztásával, azonban sajnos a madarak nincsenek elegen, ahhoz hogy visszaszorítsák az egyre nagyobb problémákat okozó a megközelítőleg több mint 200 millió óriásvarangy térnyerését. A szakértők szerint a klímaváltozás hatására a varangyok idővel, akár Ausztrália nyugati területeit is meghódíthatják.

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom