Kategóriák Természet

Az ausztrál varjak rájöttek, hogyan kell megenni a mérgező óriásvarangyokat

Új példát láthattunk a varjak legendás probléma megoldó képességére. Az ausztráliai varjak elég okosak ahhoz, hogy kitalálják hogyan ehetik meg a mérgező óriásvarangyokat.

Az óriásvarangyok (Rhinella marina) eredetileg dél- és közép- Amerikában őshonosak, azonban 1935-ben a helyi kártevők ellen Ausztráliába is betelepítették őket – ezek a tervek sajnos nem jól sültek el.

A betelepítés után rengeteg ételt találhattak a varangyok és szinte semmilyen természetes ragadozóval nem találkoztak – ez részben a méregmirigyeiknek volt köszönhető. Ez a populációjuk hatalmas megugrását eredményezte és az állatok az Ausztrál kontinens szinte teljes észak-keleti részét benépesítették.

Ez még önmagában nem jelentene akkora problémát, viszont a varjak terjedése a helyi állatfajok pusztulásához vezetett – vagy a nyersanyagokért folytatott küzdelemben vagy ragadozók megmérgezésén keresztül.

Amikor veszélyben érzik magukat az óriásvarangyok, egy fehér zselés méreganyagot (bufotoxin) választanak ki a hátukon. A Globális Invazív Fajok Adatbázisa szerint ez a méreg képes megölni a macskákat, kutyákat, gyíkokat és súlyosabb mérgezés esetén akár az embereket is.

A probléma már akkora méreteket öltött, hogy külön programok jöttek létre arra, hogy kiképezzék az állatokat, hogy ne egyék meg az óriásvarangyokat. Az ausztráliai varjaknak (Corvus orru) erre nem volt szüksége.

Ezek a madarak önmaguktól rájöttek, hogy hogyan ehetik meg a varangyokat anélkül, hogy a mérgezéstől kellene félniük – és ezt egy ausztrál fényképésznek sikerült lencsevégre kapnia.

“A varjak úgy kerülik el a zselével való érintkezést, hogy a végtagjaiknál vagy a szemeik fölötti csontos homlokuknál fogják meg őket, ezzel elkerülve a testükkel való érintkezést,” írta Steve Wilson, a képet készítő természetfotós az Australian Geographic-nak.

“Ezek az okos madarak megtanulták a hátukra fordítani a varangyokat, amit akár többször megcsinálják a menekülni próbáló szerencsétlen varangyokkal. A varjak tudják, hogy melyik részeket ehetik meg – a húsos combok, a nyelvet és a beleket – és, hogy hogyan juthatnak hozzájuk anélkül, hogy a halálos részeikhez érnének.”

A madarak a megfigyelések szerint időnként akár 40 percet is eltölthetnek a varangyok elfogyasztásával, azonban sajnos a madarak nincsenek elegen, ahhoz hogy visszaszorítsák az egyre nagyobb problémákat okozó a megközelítőleg több mint 200 millió óriásvarangy térnyerését. A szakértők szerint a klímaváltozás hatására a varangyok idővel, akár Ausztrália nyugati területeit is meghódíthatják.

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.