Az Ayahuasca, egy hallucinogén főzet javíthat a nehezen kezelhető depresszión

Furcsa íze és esetenként hánytató hatása ellenére az ayahuasca egy hallucinogén főzet, melyet már évszázadok óta fogyasztanak a dél amerikaiak vallásos rituálék alatt, segíthet azoknak a depresszióval küzdőknek, akiknek a tünetei ellenállóak az antidepresszánsokkal szemben.

A turisták egyre nagyobb számban próbálják ki az ayahuascát, Brazíliába vagy Peruba történő kirándulásaik alatt. Most, a világ első randomizált klinikai vizsgálata során, amely az ayahuasca depressziót kezelő tulajdonságára fókuszált, kiderült, hogy képes gyors javulást előidézni a páciensek hangulatában.

A vizsgálatban, amit Brazíliában hajtottak végre, 29, kezeléssel szemben ellenálló, depresszióval küzdő személy vett részt, akik közül 14, egy adagnyi ayahuascát, a másik 15 fő pedig placebót kapott.Egy héttel később, azok akik az ayahuascából kaptak drasztikus javulást mutattak, és a kedvük a depresszió skáláján a súlyostól az enyhére változott.

“A legfőbb bizonyítékunk, hogy az ayahuasca hatása lényegesen nagyobb mint a placebóé,” mondta Dráulio de Araújo, a Rio Grande do Norte Állami Egyetemről, aki a vizsgálatot vezette.

A sámánok tradicionálisan két dél amerikai növényből készítik el az ayahuascát. Az első a Psychotria viridis, melyben megtalálható a tudatállapotot befolyásoló dimetiltriptamin (DMT). A második pedig az ayahuasca inda (Banisteriopsis caapi), ami olyan anyagokat tartalmaz, amik meggátolják a DMT lebomlását mielőtt még az az agyba jutna.

Hogy megtévesszék a placebót kapó pácienseket, a kutatók egy hasonló színű és ízű folyadékot készítettek. A vizsgálatot végzők arra is kiemelten ügyeltek, hogy az összes páciensek közül senkinek ne legyen korábbi tapasztalata az ayahuascával vagy más pszichedelikus drogokkal.

Az ayahuasca elfogyasztása előtti nap a pácienseknek ki kellet tölteniük egy kérdőívet, aminek a segítségével a kutatók fel tudták mérni a depressziójuk súlyosságát. A következő nap 8 órát töltöttek nyugodt felügyelt környezetben mielőtt megkapták volna vagy a placebót vagy az ayahuascát, amit egy 4 órás hallucinogén hatás követett. Ezután az alanyoknak egy, kettő és hét nappal később, új kérdőíveket kellet kitöltenie.Mindkét csoport javulásról számolt be egy és két nappal a kezelés után, és a placebo több esetben hasonló eredményeket ért el mint az ayahuasca.

“Új antidepresszáns gyógyszerek vizsgálatánál gyakori, hogy a résztvevők akár 40%-a is pozitívan reagáljon a placebóra.” mondta Araújo.

De egy héttel később, az ayahuascát kapó emberek 64%-a érezte úgy, hogy a depressziójának a súlyossága legalább a felére csökkent. Ez csak a placebót kapók 27%-ára volt igaz .

“Az eddigi eredmények azt sugallják hogy az ayahuasca hatásos antidepresszáns, legalábbis rövid távon,” mondta David Mischoulon, a Massachusetts Általános Kórháztól. “De hosszabb ideig meg kell még figyelnünk a pácienseket hogy megtudjuk menyire maradandó ez a hatás.”

Ha a potenciális új antidepresszáns kiállja a hosszabb vizsgálatot is, új módot jelenthet majd a súlyos depresszióban küzdők kezelésében. A becslések szerint 3500 millió ember tapasztalja meg a depressziót világszerte, és több mint egy harmaduk állapotán nem javítanak az általános antidepresszánsok sem.

Az ayahuasca az egyetlen pszichedelikus drog, amit jelenleg vizsgálnak. A kutatók lehetőséget látnak a ketamin és a pszilocibin – varázsgombából kivont anyagok – felhasználhatóságában is, azonban ezeket eddig nem tesztelték placebo mellet.

Forrás: biorxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.