Az ebihalak felnőtt békák hátára ugranak, hogy megmeneküljenek kannibál testvéreiktől

A Vrije Egyetem és a Trier Egyetem kutatócsapata felfedezte, hogy a foltos hátú méregbéka (Ranitomeya variabilis) ebihalai önként keresik meg felnőtt társaikat, hogy elmeneküljenek a kannibál testvéreik elől.

A foltos hátú méregbékák a vízfelszín fölé nyúló növényekre teszik le petéiket. A kikelő ebihalak leesnek a levelekről a vízbe és ha nem változtatnak a helyükön gyorsan egymás ellen fordulnak. Általában az apa jön megmentőül és a hátát a vízbe engedve lehetővé teszi, hogy egy pár utód felkapaszkodjon. Az ebihalakat ezután egy másik pocsolyába szállítja és ezt addig folytatja amíg az utódok megfelelően oszlanak szét a helyi pocsolyákban.

Megfigyelték azonban, hogy az apa időnként – eddig ismeretlen okból – figyelmen kívül hagyja utódait, ami miatt az ebihalak addig eszik egymást, amíg csak egy marad. Néha egy másik idegen béka jut el az ebihalak pocsolyájához, amit az ebihalak azonnal megközelítenek, abban reménykedve, hogy az ő hátán átjuthatnak egy másik pocsolyába.

A kutatók ezt a hatást úgy vizsgálták, hogy több csoportnyi ebihalat gyűjtöttek össze, amiket olyan pocsolyákba helyeztek el, ahol a megfigyelésük és a lefilmezésük könnyen megoldható volt. Ezzel a módszerrel szemmel tarthatták az ebihalakat és megvizsgálhatták, hogy azok hogyan reagálnak apjuk, másik hím békák, nőstény békák és más fajba tartozó békák jelenlétére.

Végül azt találták, hogy az ebihalak nem válogatnak, minden nemű és fajú felnőtt békához odaúsznak. Többen közülük sikerrel is jártak és a békákat meglovagolva új pocsolyába kerültek. Ezzel szemben a tudósok által használt műanyag békáknak nem dőltek be.

Forrás: wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.