Az eddigi legjobb bizonyíték, hogy a hipnotizáltak nem színlelnek

Álmosnak érzed magad … vagy mégsem? A hipnózis előadásokon az átlagos embereket szinte bábokként irányítják, hogy furcsa akcentusokon beszéljenek vagy hogy más megalázó módokon viselkedjenek. De tényleg elveszítették az uralmat a testük felett avagy színlelnek?

Most úgytűnik megvan az eddigi legjobb bizonyíték, hogy az emberek tényleg akaratukon kívül cselekszenek. Amikor a reakciókat egészen az ezred másodpercekig vizsgálják, a hipnotizált emberek úgy viselkednek mint, akik nem maguk urai, olyan módon amit nagyon nehéz lenne tettetni.

A hipnózis már hosszú ideje egy vitatott téma. A szkeptikusok úgy gondolják, hogy ahelyett hogy az alanyok egy megváltozott tudati állapotba kerülnének, a hipnotizált emberek egyszerűen azt teszik amit mondanak nekik mert szociálisan kínos lenne nem úgy cselekedni. Azok az emberek pedig akik jobban fogékonyak a hipnózisra – nagyjából minden tíz emberből egy – a cinikusok szerint csak egyszerűen könnyen befolyásolhatóak.

Most Peter Lush, a Sackler Öntudat Kutató Központtól, csapatával egy ismert elmetrükköt használt, hogy utánajárjon a rejtélynek. Amikor úgy gondoljuk, hogy olyas valamit csináltunk, ami egy bizonyos következményt váltott ki, akkor a két eseményt időben közelebb érzékeljük, mintha a két történés egymástól független lenne.Például ha úgy gondoljuk hogy egy gomb megnyomását hangadás követi, a hang látszólag gyorsabban történik ha úgy gondoljuk a gomb megnyomása okozza a hangot és nem független a kettő – ezt a jelenséget nevezik “szándékos összekötésnek”.

Lush csapata 18 hipnózisra erősen fogékony embert kért meg, hogy három különböző szituációban üljenek le egy nagyon pontos óra elé és folyamatosan nyomkodjanak egy gombot, amit 250 milliszekundum eltéréssel csipogás követ.

Akaratlan cselekvés

Hogyha az ujjukat egy egy zsinórral az akaratuk ellenére húzták le, a csipogásig eltelt időt átlagosan 176 milliszekundumnak érezték. Azonban amikor önmaguktól nyomták meg a gombot ezt az idő csak 91 milliszekundumnak tűnt a számukra.

Amikor viszont a gombot egy hipnózis utáni parancsra nyomták meg, az időt 156 milliszekundumnak vélték – ami közelebb van az akaratlan állapothoz mint a szándékoshoz.

“Ez az akaratlanság érzése az egyik kulcsfontosságú eleme a hipnózisnak,” mondta David Spiegel, a Stenford Egyetemről.

 

“Ez az eredmény sokkal meggyőzőbb mint az ha egyszerűen megkérdezik a hipnotizált embereket, hogy a cselekedeteiket a saját akaratukból teszik e, mivel így nem hazudhatnak,” mondta Devin Terhune, a Goldsmiths Egyetemről. “Mivel ennél a tanulmánynál az emberek nem tudták, hogy milyen válaszokat kellene adniuk a kérdésekre a három különböző szituációban, ezért a módszer sokkal jobb az önbevallásosnál.”

Egy korábbi kutatás már megmutatta, hogy azoknak a hipnotizált embereknek az agyi felvételeink, akiknek azt mondták hogy érezzenek fájdalmat, ténylegesen az agynak a fájdalom érzetért felelős részei mutattak aktivitást. Viszont Lash szerint az ilyen agyi felvételeket nehéz értelmezni.

“Eddig a miénk a legtárgyilagosabb bizonyíték arra hogy az emberek tényleg nem a maguk urainak érzik magukat a hipnózis alatt.”

Lush szerint a szándékos összekötés további vizsgálata segíthet a skizofrénia megértésében is, aminél a betegek szintén a testük feletti hatalom elvesztésről számolnak be.

Forrás: newscientist.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.