Kategóriák Egészség

Az egészségünkről is sokat elárul a járásmódunk

Egy orvosi vizsgálat során az orvos egy pár vizsgálattal – mint például a vérnyomás vagy a testtömegindex meghatározásával – gyorsan képet tud alkotni egy adott páciens általános egészségi állapotáról. Azonban a kutatók szerint még egy indikátor felkerülhet a listára; hogy milyen sebességgel gyalogolunk.

A Dél-Kalifornia Egyetem kutatói szerint nagyon erős kapcsolat van aközött, hogy valaki milyen gyorsan gyalogol és mekkora esélye van az elhalálozásra. A kutatók eredményei szerint minél gyorsabb valaki annál egészségesebb. Korábbi kutatásokban például szívsebészek is arra jutottak, hogy a gyaloglási sebesség segíthet felismerni azokat a betegeket, akiknek nehezére esik felépülni egy műtét után.

Továbbá a járásmód vizsgálatával más betegségek jelei is kimutathatóak lehetnek, mint a szív- és érrendszeri vagy a kognitív problémák.

Amíg a járásmódot eddig az orvosok nem igazán nézték, addig a kutatók között egyre többen vizsgálják, például hogy a mellrákot túlélő betegek felépülését mennyire segíti a testmozgás és abban mekkora jelentősége van a járásmódnak.

A vizsgálatok alapvető gondolata, hogy ahogy valaki egy kezelés vagy betegség következtében legyengül, az jó eséllyel a mozgására is kihatással van. Amíg a rákos betegek körében a mozgást inkább az jellemzi, hogy valaki egyáltalán képes-e lábra állni, kimenni a WC-re vagy nagyobb gond nélkül tudnak sétálni.

A kutatók szerint viszont az orvosok a járásmód vizsgálatával akár egy adott személy biológiai korát is meg tudják határozni, ami a valódi korával történő összehasonlítással értékes dolgokat árulhat el a beteg általános egészségéről.

Mielőtt még mindannyian elkezdenénk tudatosan odafigyelni, hogy gyorsabban sétáljunk, a kutatók kiemelik, hogy a járás ütemének megemelésének eddig nem látták egészségjavító hatásait. Azonban a fizikai aktivitás nagyon fontos szerintük is.

A kutatás szerint a gyorsabban gyalogoló emberek járási üteme lassabban csökkent, mint az eleve is lassabban gyaloglóké – ami így arra utal, hogy van valami köze az általános egészséghez.

A kutatók igyekeznek arra is felhívni a figyelmet, hogyha valami miatt lényegesen lelassulna a saját vagy egy rokonunk ismerősünk járási üteme az valamilyen a háttérben meghúzódó betegségre vagy az egészségi állapot általános leromlására utalhat, ami miatt érdemes lehet orvosi segítséghez fordulni.

Forrás: jamanetwork.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.