Kategóriák Egészség

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni, amelyek később a rák kialakulását eredményezhetik. A most megjelenő, eddigi legrészletesebb, genetikai elemzés nemcsak csak a betegségek korai felismerését segítheti elő, hanem azok megfelelő kezelését, illetve a kialakulásuk mögötti okok felderítését is segíti.

A kiváltó okok felderítésénél a kutatók szerint eddig nem ismert vegyületek, biológiai útvonalak és különböző környezeti hatások is előkerülhetnek, mint a rák kockázatát növelő tényezők.

A megjelenő összesen 22 tanulmányon 37 ország 1300 tudósának nevét olvashatták. Ezzel ez a projekt az eddigi legnagyobb rákkal kapcsolatos kutatási együttműködés.

A vezető halálok a legtöbb országban még mindig a szív- és érrendszeri betegségek miatti komplikáció, viszont az elmúlt években a sorban második, rákos megbetegedések, is egyre közelebb kerültek a trónfosztáshoz – ez részben a szívbetegek ellátásának javulásának köszönhető.

A rák kiváltó oka olyan genetikai változás, ami miatt a sejtek irányíthatatlanul osztódni kezdenek. A DNS megváltozásának több oka is lehet, köztük például az UV fénnyel és a dohányzással, amiknek nyomai egyedileg is kimutathatóak. Ezek az “ujjlenyomatok” pedig segítenek megállapítani, hogy mi váltotta ki a rákot. Ezzel már több korábbi kutatás is próbálkozott, viszont ezek még nem rendelkeztek elég adattal a mutációk pontos azonosításához.

A rendelkezésre álló adatokból most több olyan jellegzetes mutációt is kimutattak, amikről a változás kis mérete – több közülük csak egy bázis változás eredménye – miatt korábban nem, lehetett megmondani, hogy szerepük lehet-e a rák kialakulásában.

Ezeknek a mutációknak a kimutatásával a szakértők szerint javulhat a rákos megbetegedések diagnosztizálásának és kezelésének a képessége is. Ehhez több mint 2600 teljes genom vizsgálatára és összehasonlítására volt szükség, aminek köszönhetően az egyes mutációk kimutatásával nem csak a rákot, hanem annak esetleges kiváltó okait is azonosítani lehet.

Egy másik most megjelenő elemzés szerint pedig nem csak a kis genetikai mutációk, hanem a rendkívül összetett szinte az egész DNS-t átrendező változások is lehetnek jelek. Ebből is sikerült 16-ot azonosítani, amiből volt olyan is ami z egész kromoszóma génjeit átrendezte.

Mindezen felül a projekt új kutatások egész seregének adhat tökéletes kiindulási alapot is, amit az összegyűjtött genetikai adatok elérhetővé tételével segítenek a kutatók.

Forrás: nature.com ; nature.com ; nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

A vulkanikus aktivitásnak mégsem lehetett fontos szerepe a dinoszauruszok kihalásában

A Yale Egyetem kutatói által vezetett vizsgálat szerint a vulkanikus aktivitásnak nem volt közvetlen szerepe a dinoszauruszok kihalásában - hanem…

2020-01-27

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom