Kategóriák Egészség

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni, amelyek később a rák kialakulását eredményezhetik. A most megjelenő, eddigi legrészletesebb, genetikai elemzés nemcsak csak a betegségek korai felismerését segítheti elő, hanem azok megfelelő kezelését, illetve a kialakulásuk mögötti okok felderítését is segíti.

A kiváltó okok felderítésénél a kutatók szerint eddig nem ismert vegyületek, biológiai útvonalak és különböző környezeti hatások is előkerülhetnek, mint a rák kockázatát növelő tényezők.

A megjelenő összesen 22 tanulmányon 37 ország 1300 tudósának nevét olvashatták. Ezzel ez a projekt az eddigi legnagyobb rákkal kapcsolatos kutatási együttműködés.

A vezető halálok a legtöbb országban még mindig a szív- és érrendszeri betegségek miatti komplikáció, viszont az elmúlt években a sorban második, rákos megbetegedések, is egyre közelebb kerültek a trónfosztáshoz – ez részben a szívbetegek ellátásának javulásának köszönhető.

A rák kiváltó oka olyan genetikai változás, ami miatt a sejtek irányíthatatlanul osztódni kezdenek. A DNS megváltozásának több oka is lehet, köztük például az UV fénnyel és a dohányzással, amiknek nyomai egyedileg is kimutathatóak. Ezek az “ujjlenyomatok” pedig segítenek megállapítani, hogy mi váltotta ki a rákot. Ezzel már több korábbi kutatás is próbálkozott, viszont ezek még nem rendelkeztek elég adattal a mutációk pontos azonosításához.

A rendelkezésre álló adatokból most több olyan jellegzetes mutációt is kimutattak, amikről a változás kis mérete – több közülük csak egy bázis változás eredménye – miatt korábban nem, lehetett megmondani, hogy szerepük lehet-e a rák kialakulásában.

Ezeknek a mutációknak a kimutatásával a szakértők szerint javulhat a rákos megbetegedések diagnosztizálásának és kezelésének a képessége is. Ehhez több mint 2600 teljes genom vizsgálatára és összehasonlítására volt szükség, aminek köszönhetően az egyes mutációk kimutatásával nem csak a rákot, hanem annak esetleges kiváltó okait is azonosítani lehet.

Egy másik most megjelenő elemzés szerint pedig nem csak a kis genetikai mutációk, hanem a rendkívül összetett szinte az egész DNS-t átrendező változások is lehetnek jelek. Ebből is sikerült 16-ot azonosítani, amiből volt olyan is ami z egész kromoszóma génjeit átrendezte.

Mindezen felül a projekt új kutatások egész seregének adhat tökéletes kiindulási alapot is, amit az összegyűjtött genetikai adatok elérhetővé tételével segítenek a kutatók.

Forrás: nature.com ; nature.com ; nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom