Az éhség hormon elősegíti az új agysejtek növekedését

Az éhezés javíthatja agyunk teljesítményét? Egy az étvágyat stimuláló hormon látszólag elősegíti az új agysejtek növekedését és megvédi őket az öregedés hatásaitól – és megmagyarázza azt a jelenséget is miszerint az éhezők mentálisan jobban érzik magukat.

Amikor először felfedezték a ghrelint, éhség hormonként tartották számon. A hormont a gyomor választja ki, amikor megüresedik és az étkezés nélkül töltött órák számával emelkedik a koncentrációja a vérünkben.

Bizonyíték van arra is hogy a ghrelin javíthatja a kognitív képességeinket is. Az alacsony kalória diétára fogott állatok jobb mentális teljesítményt mutatnak, és a ghrelin hormon fontos szerepet játszhat ennek a jelenségnek a magyarázatában. A hormon egerekbe történő direkt befecskendezésével megemelkedik tanulási képességük és a memória teszteken is jobban teljesítettek, amíg a hormon az agyban lévő neuron közötti összeköttetések számát is gyarapítja.

Jeffrey Davies, a Swansea Egyetemről, csapatával további bizonyítékokat talált, hogy a ghrelin stimulálja az agysejtek osztódását és a neurogenezis folyamatát is elősegíti. A kutatók petri-csészén növekedett egér agysjtekhez adtak a hormonból, ami aktivált egy neurogenezis elindításában résztvevő gént.

“Ha az állatoknál is ez történik, akkor a ghrelin így fejti ki a hatását a memóriára,” mondta Davies.

A fiatal agysejteknél még jobban jelen van a képesség az új emlékek létrehozására. Ez azért van mert könnyeben hozhatók izgalomba, így az új környezet hatására könnyeben aktiválódnak.

A munkának fontos szerepe lehet a különböző neurodegeneratív betegségek, mint amilyen a Parkinson kór, kezelésében, amiket egyfajta agysejt hiánya vagy csökkenő száma okoz. Egy korábbi tanulmányban, amiben a csapat tagjai közül többen résztvettek, már bebizonyosodott hogy a ghrelin segíthet az állatoknál megelőzni a Parkinson kór egy formájának a kialakulását.

További kísérletek során Davies csapata rájött hogy a ghrelin megvédi a petri-csészén lévő agysejteket a haláltól, amikor a tudósok a Parkinson kór kialakulását próbálják elérni. És a tudósok 28 Parkinson kórral küzdő ember vérének a vizsgálatával kimutatták, hogy a demenciának ezzel a fajtájával küzdők vérében alacsonyabb a ghrelin  koncentrációja. Emiatt a kutatók úgy gondolják, hogy a ghrelin vagy más hasonló hatású vegyi anyagokkal kezelhetővé válhat a Parkinson kór.

Azoknál az embereknél akik a napi ajánlott kalóriabevitelnél 25%-al kevesebbet visznek be, több hasznos változást figyeltek meg az egészségre, mint például a vércukorszint jobb féken tartása. Többen úgy gondolják, hogy a diétának ez a formája javítja az emberek mentális képességeit, azonban ez a feltevés ellentmondásos mivel jelentek meg olyan tanulmányok is miszerint az étrend épphogy rontja a kognitív képességeinket.

Hogy jobban kihasználják a kalóriaszegény étrend előnyeit többen az időszakos éhezés felé fordultak, ami például olyan mint az 5-2 diéta, aminél az emberek öt napig normálisan esznek, az azutáni két napban azonban lényegesen lecsökkentik a kalóriabevitelüket, ezzel megemelve a ghrelin szintjüket.

Az ilyen diétánál azonban nem szabad azonnali hatásokra számítani mivel, ha hatásos is az új agysejtek felnövéséig pár nap vagy bizonyos esetekben akár egy hétre is szükség lehet.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.