Kategóriék Ember

Az “éjszakai baglyok” korábban halnak meg

A Surrey és a Northwestern Orvosi Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint az “éjszakai baglyok” – azok az emberek, akik később fekszenek le és reggel nehezebben kelnek fel – nagyobb eséllyel halnak meg mint a korai lefekvést és korai kelést preferáló “pacsirták”.

A tanulmányhoz a közel fél millió résztvevőt adatait magába foglaló UK Biobank Tanulmány adatait használták fel. Az eredmények alapján az elhalálozás kockázata a baglyoknál 10%-al magasabb mint a pacsirtáknál – legalábbis a baglyok 50000 fős csoportjának tagjai nagyobb eséllyel haltak meg a 6 és fél éves vizsgálati időszak alatt.

“A reggeli pacsirták világában élő éjszakai baglyoknak egészségügyi veszélyekkel kellhet szembenézniük,” mondta Kristen Knutson, a tanulmány társszerzője és a Northwestern Egyetem neurológia docense.

A korábbi hasonló tanulmányok az anyagcsere különbségekre és a szív- és érrendszeri betegségekre fókuszáltak és ez az első tanulmány, ami az elhalálozás kockázatát vizsgálta volna a csoportnál.

Az eredmények alapján még úgy is 10%-al valószínűbben haltak meg a “baglyok” a kísérleti időszak alatt, hogy különböző előrejelezhető egészségügyi tényezőket is figyelembe vettek.

“Ez egy olyan közegészségügyi probléma, amit már nem vehetünk figyelmen kívül,” mondta Malcolm von Schantz, a Surrey Egyetem kronobiológia professzora. “Meg kell beszélnünk annak a lehetőségét – ahol értelme van – hogy az éjszakai típusok később kezdjék és fejezzék be a munkát. És további kutatásra van szükség abban, hogy hogyan segíthetünk ezeknek az éjszakai típusoknak megbirkózni a testük belső órájának a nappal való összeszinkronizálásával.”

“Elképzelhető, hogy azoknak az emberek a belső biológiai órája, akik tovább vannak fenn nem egyezik össze a külső környezetükkel,” mondta Knutson. “Ez pszichológiai stressz, a testükhöz viszonyítva nem megfelelő időpontban történő étkezés, nem elég testmozgás, nem elég alvás, éjszaka egyedül ébren töltött idő, illetve drog vagy alkohol fogyasztás. Rengeteg egészségtelen viselkedés kötődik a sötétben egyedül töltött időhöz.”

Az új tanulmány szerint a “baglyok” körében gyakoribb a cukorbetegség, a pszichológiai és a neurológiai rendellenességek is.

A nagy kérdés az, hogy a baglyok képesek e pacsirtákká válni?

Ez a kérdés azért is összetett, mivel részben genetikai, részben pedig környezeti hatások határozzák meg, hogy valaki reggeli vagy esti típus – vagy valahol a kettő között van. Ez persze nem azt jelenti, hogy képtelenek lennénk befolyásolni ezt, csak azt hogy teljesen nincs az irányításunk alatt.

Az egyik módszer, amivel eltolható a viselkedés, hogy a korai órákban fénynek tesszük ki magunkat, amíg éjszaka kerüljük a nem természetes fényt. Ezen felül a rendezett lefekvési idő is segíthet a megfelelő viselkedés kialakításában, illetve az is segíthet, hogy lehetőleg minél korábban megcsináljuk az aznapi feladatainkat, így azok nem húzódnak el a kései órákra. Mindemellett a társadalom is segíthet.

“Hogyha felismerjük, hogy ezek a kronotípusok részben genetikai eredetűek és nem csak jellemhibák, akkor a munkaórákat rugalmasabbá tehetjük a “baglyok” számára,” mondta Knutson. “Nem lenne szabad rákényszeríteni őket a 8 órai műszakra. Hanem a műszakokat az emberek kronotípusához kellene igazítani. Néhány embernek jobban megfelel az éjszakai műszak.”

A jövőben a kutatók azt is meg szeretnék vizsgálni, hogy megfelelő közbeavatkozással képesek e korábbra tolni a baglyok biológiai óráját – és hogy ezzel csökkennek e a rájuk jellemző egészségügyi problémák.

Mindezen felül az óraátállások is jobban érintik az éjszakai típusokat – amíg összességében mindenkire negatív hatással vannak.

“Már vannak róla jelentések, hogy több szívroham van a nyári időszámításra való átálláskor,” mondta von Schantz. “És nem szabad elfelejtenünk azt, hogy még egy kicsi kockázatnak is többszörös hatása lehet, amikor évente több mint 1,3 milliárd embert érint. Én úgy gondolom, hogy komolyan fontolóra kell vennünk, hogy az előnyök tényleg felülmúlják a kockázatokat.”

Forrás: tandfonline.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A san francisco-i öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült egy általuk fejlesztett berendezéssel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani olyan tárgyakat, amelyek az általuk fejlesztett nanoméretű mintázattal rendelkezett.…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoztak; például élelem…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.