Kategóriák Tech

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg űr felé irányzott földi berendezés segítségével is lehet energiát begyűjteni, a napenergia begyűjtéséhez is használt optoelektronikai fizika felhasználásával. Most egy új kutatás már kézzelfoghatóbb lehetőségeket is felfedezett, ami egy olyan ‘napelemet’ eredményezhet, ami éjszaka is termel áramot.

Az új nemzetközi együttműködésben a kutatóknak most először sikerült demonstrálni, hogy mérhető elektromosság állítható elő egy diódával. Az infravörös félvezető berendezés az ég felé fordítva, a Föld és az űr közötti hőmérsékletkülönbség felhasználásával termel elektromosságot.

A kutatók elmondása szerint az Univerzum hatalmas mérete egy termodinamikai erőforrás és az optoeletronika segítségével nem csak a befelé érkező sugárzás, hanem a kifelé menő is felhasználható. Ezzel valójában a felszínt elhagyó hőből állítanak el elektromosságot.

A mai technológia erre csak nagyon rossz hatásfokkal lenne képes. Azonban a kutatók most egy korai prototípus segítségével már képesek voltak mérhető szinten kihasználni a jelenséget. Természetesen a hatásfok itt még messze elmaradt az elméleti szinten elérhetőtől, viszont a maga 64 nanowatt per négyzetméteres hozamával igazolja az elmélet életképességét. A kutatók szerint a berendezés különböző tulajdonságainak módosításával még rengeteget lehet javítani ezen.

A prototípussal végzett kísérletekben összegyűjtött adatok alapján a berendezés elérheti a 4 watt per négyzetméteres hozamot is – ami a mostaninál majd egy milliószor több -, amíg ez összehasonlítva a napelemek 100-200 watt per négyzetméteres hozamával még mindig igen elenyésző, viszont elég lehet ahhoz, hogy egyes folyamatos áramellátást igénylő berendezéseket az éjszaka folyamán is ellássa.

A napelemeken felül a kutatók szerint ugyanezt a technológiát a különböző berendezések működése során fellépő hő is újrahasznosítható lehet – amíg a hűtésen keresztül ennek más előnyös hatásai is lehetnek.

Forrás: aip.scitation.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.