Az elmúlt 15 évben most lesz a legközelebb egymáshoz a Föld és a Mars

Nemsokára eljön a pillanat, amire sok amatőr csillagász vár. A Mars jövő héten az elmúlt 15 évben most lesz a legközelebb a Földhöz.

A két bolygót ‘mindössze’ 57,6 millió kilométer fogja elválasztani jövő csütörtökön. Pénteken pedig a Föld a Mars és a Nap közé esik majd, ugyanezen a napon a Föld egy részén teljes holdfogyatkozás is lesz.

A Mars már most is fényesebb a megszokottnál és a jövő hét végéig fokozatosan egyre nagyobbnak is fog majd tűnni az égbolton. A csillagászok szerint a vörös bolygó megfigyelésére tökéletes alkalom nyílik augusztus elején.

Sajnos a Marson tomboló hatalmas homokvihar miatt a távcsövekkel a bolygó felszínét most nem lehet megtekinteni. Ez a szinte egész bolygóra kiterjedő homokvihar nem csak a csillagászok, hanem a NASA Opportunity roverének is nehézséget okoz, amiről már június 10.-e óta semmit nem hallottak. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a levegőben lévő por miatt a rover napelemeit nem éri elég fény a működéshez.

Azonban a vihar jó hírt jelent abból a szempontból, hogy mivel a homok visszaveri a napfényt, így a bolygó még fényesebbnek látszik majd – azonban még így sem lesz annyira fényes mint a Vénusz.

2003-ban a Mars és Föld közötti távolság – 55,7 millió kilométer – majdnem 60000 évvel ezelőtt volt legutóbb ennyire kicsi. A NASA csillagászai szerint egy ehhez hasonló közeli találkozás csak 2287-ben lesz ismét. Ezzel szembe 2020-ban a vörös bolygó ismét 62 millió kilométeres távolságba kerül majd a Földhöz.

A pénteki teljes holdfogyatkozás Ausztráliában, Afrikában, Ázsiában, Európában és Dél-Amerikában lesz látható és bizonyos területeken majdnem két óráig is tarthat. A teljes holdfogyatkozás, akkor következik be, amikor a Föld és a Hold egy vonalba kerülnek a Naphoz viszonyítva és így a Föld árnyékot vet a Holdra.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.