Az elmúlt 40 évben lényegesen megváltoztak a vezető elhalálozási okok Shanghaiban

Egy 42 évet felölelő kutatás szerint Kína legnagyobb városában, Shanghai-ban, a társadalmi és gazdasági fejlődés a legvalószínűbb oka annak, hogy az elhalálozások száma a legtöbb betegség esetében lényegesen lecsökkent – ez alól kivétel a rák és a cukorbetegség.

A kutatásban Shanghai Yangpu területének lakosságában bekövetkező haláleseteket vizsgálták, mivel az ottani lakosság viszonylag stabil és alacsony az elvándorlók és bevándorlók száma. A kutatási időszakba esett több jelentős esemény is, mint az 1949-től a 80-as évekig tartó gyárépítési hullám – ami hatalmas környezetszennyezéssel párosult – az 1959-61-es nagy kínai éhínség, az 1966-76-os kulturális forradalom és a 79-óta napjainkig tartó gazdasági reformok időszaka.

A kutatási időszak során 290332 halálesetet dokumentáltak, melyeket a következő csoportokba soroltak be; fertőző betegség, anyasági, perinatális és táplálkozási problémák (1-es csoport), krónikus betegség (2-es csoport) és baleset (3-as csoport).

Az eredmények szerint az 1-es és a 2-es csoportokba tartozó halálesetek száma 1974 és 2015 között csökkent. 1988 után a kor szerint szabályozott elhalálozási adatok az 1-es csoport esetében, amiatt csökkenhettek lényegesen mivel lényeges előrelépések történtek a közegészségügyben és a betegellátásban, amíg folyamatosan visszaszorult a környezetszennyezés. Ezen felül a nagy kínai éhínség alatt született emberek az alultápláltság miatt sokkal nagyobb eséllyel haltak meg valamilyen szívbetegség, agyvérzés, rák és cukorbetegség következtében. A krónikus betegségben történő elhalálozások száma ugyancsak csökkent, viszont az 1949 után születettek körében nőtt a rákban és cukorbetegségben meghalt emberek száma.

A Világ Bank adatai szerint 1994 előtt a shanghai-i területek alacsony átlagkeresetűnek számítottak, amíg a 2006-os felmérések szerint szerint már magas középosztályba tartozott a terület.

“A társadalmi-gazdasási fejlődés hozzásegítette Kínát, hogy a legtöbb betegségből bekövetkező elhalálozások száma csökkenjen,” mondta Guangwen Cao, a tanulmány rangidős szerzője, a shanghai-i Második Katonai Orvosi Egyetem kutatója. “Azonban a rák és a cukorbetegség terén a társadalmi-gazdasági fejlődés pozitív hatásait látszólag felülírják az új veszély faktorok, mint a változó étrend és az alkohol fogyasztás, dohányzás, kevés fizikai aktivitás, túlsúlyosság és elhízás.”

Kevés tanulmány készült arról, hogy a társadalmi-gazdasági változások milyen hatással voltak az emberek egészségére – főleg a vizsgálati lehetőségek hiánya miatt. Így a kutatók azt remélik, hogy az eredmények segíthetnek abban, hogy az egészségügyi rendszerek és a különböző betegség megelőző stratégiák hatásfoka javuljon és fel legyenek készülve a lehetséges változásokra.

A kutatók viszont azt is megjegyezték, hogy a vizsgálat általánossága miatt, nehéz megállapítani a pontos ok-okozati viszonyokat a változások és a halálozási számok csökkenése között.

Forrás: cmaj.ca

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.