Az élő BioWall tiszta levegővel láthatja el a házakat

A jövő otthonait a Purdue csapat BioWall-ja – ami egy levegőt tisztító növényekből álló élő fal – láthatja el tiszta levegővel és alcsonyabb áram számlákkal.

“Az elmúlt évszázadban több kezdeményezés volt arra, hogy egyre zártabb épületeket hozzunk létre a hatékonyabb fűtés és csökkentett energiafogyasztás érdekében,” mondta Scott Massey, a Purdue gépésze és a BioWall kutatócsapatának tagja. “Ennek a trendnek sajnos a benti levegő minősége látja kárát. A BioWall megoldást jelenthet erre a problémára.”

A BioWall egy légszűrő amit falba építet növények polcai alkotnak, amiket egy otthoni HVAC  – angol Heating, Ventilation, Air Conditioning szavak rövidítése, jelentésük: fűtés, szellőzés, légkondicionálás – rendszerhez kapcsolnak.

A jelenlegi prototipus a ReNEWW House-ban található, ami a Purdue és Whirlpool Corp által üzemeltetett átalakított, zéró energia, víz és hulladék ház. Az épületet magát 20-as években építették és az egyetem diákjai számára átalakították ki úgy, hogy különböző energia takarékossági technikákat teszteljenek rajta.

Az eddigi adatok alapján a BioWall prototípusa akár 25%-al is csökkenti a fűtéshez, szellőzéshez és légkondicionáláshoz szükséges energiát, mivel a levegő keringetését benti levegőből igyekeznek megoldani.

“Már elkészült a kutatói prototípus,” mondta Bill Hutzel, a Purdue Politechnikai Intézetének gépészeti professzora. “A következő évre szeretnénk elkészülni a kereskedelmei forgalomba helyezés előtti prototípussal.”

A jelenlegi kutatás, a hasznosítható növények típusa, a növényöntözési algoritmusok és a lehetséges előnyök maximalizálása körül forog. A csapat fenntartási szerződésekről is beszélt mint egy lehetséges formája a projekt bevezetésének.

“Egyáltalán nem szeretnénk ha a növények nem lennének megfelelően tartva,” mondta Hutzel. “Egy fentartási szerződéssel, a növények folyamatos felügyelet alatt lennének, és a növények akár szezonálisan cserélhetőek is lehetnek.”

A BioWall ötlete egy 2011-es verseny alatt fogant meg, aminél a kihívás egy napenergiával ellátot energia és költséghatékony épület tervezése volt. A versenyen a Purdue, a BioWall korai verziójával felszerelt, háza a második helyezést ért el.

Forrás: techxplore.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.