Kategóriák Természet

Az előrejelzések szerint, az idei CO2-szint emelkedés az egyik, eddigi legmagasabb

2017 végére az atmoszférában mért széndioxid szint, 2,5 ppm-mel is megemelkedhet, ez már átlagban 408 ppm-et is jelenthet.

Idén májusban léphetjük át először a 410 ppm feletti széndioxid szintet – a CO2 szint az év során szezonálisan változik, és általában májusban éri el tetőpontját, a pontos előrejelzés 409,86 +/- 0,61 ppm.

Még csak 4 éve történt, hogy a CO2 szint először átlépte a nyugtalanító 400 ppm-et. Ha a koncentráció ilyen ütemben folytatja az emelkedést, a század végére akár az iparosodás előtti szint kétszeresére is emelkedhet.

A CO2 koncentráció megkétszereződése a következő évtizedekben 3 Celsius-fokkal melegítheti fel a bolygót, és ez akár a 6 Celsius-fokot is megközelítheti a következő évszázadra.

“Sikeresek voltunk a tavalyi rekord méretű széndioxid szint emelkedés előrejelzésében,” mondta Richard Betts, aki a Met Office klímaváltozás hatásait vizsgáló kutatás vezetője. “Már elégedettek vagyunk az előrejelző módszer teljesítményével és mostantól évente végzünk majd előrejelzéseket.”

Az előrejelzés kiemelten a hawaii Mauna Loa területéhez készült, ahol már 1950-es évek óta figyelik a CO2 szintet (az előrejelzés részben a korábban gyűjtött anyagokra épít). A világ más részein a koncentráció kis mértékben eltérhet.

A CO2 ez egyik legfontosabb üvegházhatást okozó gáz. Korábban, az iparosodás előtti korban, az atmoszférában a koncentrációja csupán 280 ppm volt és az ezt megelőző 800 000 éves időszakban sem emelkedett 300 ppm felé. Mára viszont a 400 ppm-et is meghaladja.

Egyre gyorsabban

A probléma nem csak az, hogy a széndioxid koncentrációja emelkedik, hanem, hogy az emelkedés egyre gyorsul is. A Mauna Loánál mért átlagos évi növekedés 2,1 ppm volt az elmúlt évtizedben, szemben az 50-es évek, 0,7 ppm-es növekedésével.

Az évek között viszont nagy eltérések vannak, például az El Niño években a növekedés nagyobb mértékű. Az El Niño, egy természetes éghajlati jelenség, ami alatt a Csendes Óceán meleg felszíni vizei az egész bolygó időjárásába beleszólnak. Az 1997-98 as El Niño alatt a CO2 szint 2,9 ppm-mel emelkedett. A feltételezések szerint ez azért van így mert a száraz években a trópusi erdők több gázt juttatnak a levegőbe a gyakori erdőtüzek miatt.

2016 is egy ilyen nagymértékű El Niño év volt, és Betts és csapata rekord mértékű 3,15 ppm-es emelkedést jósolt, viszont a tényleges emelkedés végül ennél magasabb 3,4 ppm-es volt.

A csapat modellje az emberi CO2 kibocsátás adatait, a Csendes Óceán felszíni hőmérsékletének becslését, a tengerek hőmérséklete és a CO2 szint kapcsolatát veszi figyelembe.

A 2017-re jósolt 2,5 ppm-es növekedés jócskán a tavalyi 3,4 ppm-es emelkedés alatt van, de még így is magasabb az elmúlt évtizedek átlagos, évi 2,1 ppm-es növekedésétől. Összesen hat olyan év volt az adatgyűjtés kezdete óta, amikor az éves növekedés mértéke meghaladta a 2,5 ppm-et – az első ilyen 1998 volt.

Az egyre növekvő koncentrációk furcsának tűnhetnek mivel az emberi kibocsátás mértéke az elmúlt 3 évben alig nőtt, köszönhetően annak hogy egyre kevesebb szenet égetnek Kínában. Azonban ezek a becslések nem veszik figyelembe a mezőgazdaság és az erdőirtások által okozott változást.

Az emberi kibocsátás felét felszívják az erdők és a tengerek. Így ha kevesebb CO2-t nyelnek el, megemelkedik a szint annak ellenére, hogy az emberi kibocsátás változatlan maradt.

A szakértők véleménye szerint a fosszilis tüzelőanyagok használatában bekövetkezett visszaesés csak átmeneti lehet, és ha meg akarjuk akadályozni a globális felmelegedést, az emberi kibocsátásnak nulla alá kell csökkennie.

Forrás: newscientist.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.