Az élővilág fele kihalhat a század végére

A helyzet elég kilátástalannak tűnik. A Föld vadvilága 40 év alatt megtizedelődött, és ha azt gondoljuk, hogy ez a folyamat egy kicsit is szünetel, akkor tévedünk. Biológusok szerint az évszázad végére a fajok 50 százaléka a kihalás szélére kerülhet.

Az előrejelzést a Vatikáni konferencián közölték, amin biológusok, természetvédők és közgazdászok vettek részt, és igyekeztek megválaszolni a kérdést, hogy “Hogyan menthetjük meg a természetes világot, amitől függünk?” Kicsit furának tűnhet, hogy a Vatikán ad helyet egy ilyen rendezvénynek, azonban Ferenc Pápa erősen hallatja a hangját abban a témában, hogy a bolygón élő 1,2 milliárd római katolikus hívőknek milyen felelősségei vannak a környezetvédelemben.

“A világ élő szövete kicsúszni látszik a markunkból, anélkül, hogy zavarna minket” írta a Főpapi Tudományos Akadémia, ami rendezvényt is szervezte.

A 2015-ös enciklika, ami a Pápa minden püspöknek elküldött éves körlevele, megemlíti, hogy a környezet pusztítása és megváltoztatása “bűn ellenünk és bűn Isten ellen“, emellett még egy egész hasábot szentel a klímaváltozás témájának.

A földi élet 3,7 milliárd éves történelme alatt, összesen öt nagyobb kihalási esemény volt. Ezek közül a legrosszabb a Nagy Kihalás, amikor is az élővilág 96 százaléka pusztult ki, amíg a legutóbbi ilyen esemény a dinoszauruszok kihalásáért volt felelős és az emlősök felemelkedését hozta magával.

Most már többek úgy gondolják, hogy jelenleg a hatodik tömeges kipusztulási eseményben vagyunk. Ez az esemény most más mint a korábbiak, és klímaváltozás és geológiai változások helyett, mi magunk vagyunk az okai. A fajok természetes módon is kihalnak, azonban amióta erdőket vágunk ki, széndioxidot pumpálunk az atmoszférába és milliárdszámra halásszuk le a tengerek halait, ez az érték a 1 000 – 10 000-szeresére nőtt.

Ezek az adatok vezették a biológusokat ahhoz a feltevéshez, hogy ha minden így folytatódik tovább, változások nélkül, akkor az ember okozta klímaváltozás, a többi tényezővel együtt, a fajok felét is a kihalás szélére taszíthatja. Itt nem csak a karizmatikus tigrisekre és a cuki pandákra kell gondolnunk, hanem mikroorganizmusokra, növényekre és a gombákra is.

Azonban van egy vitatott megoldás amivel a pápa még továbbra sem ért egyet, ami megosztja mind az egyházat és a tudományt, a népességszabályozás.

Forrás: iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.