Kategóriák Természet

Az előző jégkorszak végét egy hatalmas kozmikus becsapódás tolhatta ki

12800 évvel ezelőtt a Földön egy újabb jégkorszak ért véget. A hőmérséklet egyre magasabbá vált és a gleccserek elkezdtek visszavonulni. Szinte a semmiből az eget tűz világította meg, amit lökéshullámok követtek.

Hatalmas tűzvész pusztította végig a felszínt és az általa keltett füst eltakarta a napot. Ez egy újabb lehűléshez és a növények gyors pusztulásához vezetett, ezzel megnehezítve az állatok élelemhez jutását. A gleccserek elkezdtek visszatérni, megváltoztak a tengeri áramlatok, ezzel további lehűlést idézve elő, amivel további majdnem 1000 évig fennmaradtak a “jég korszaki” állapotok.

Végül az időjárás ismét melegedni kezdett és az emberek ismét terjedni kezdtek, az ekkora már sokkal kevesebb nagyméretű állatot tartalmazó világban.

Legalábbis ezt a történetet mesélik el egy új geokémiai és izotópos markereket vizsgáló hatalmas méretű kutatás eredményei – ami egyébként annyira nagyra sikerült, hogy a szerzőinek két részre kellet osztaniuk írásukat.

“Ez a munka világszerte több mint 170 különböző helyről származó mérést foglal magába ,” mondta Adrian Melott, a kutatás egyik vezetője.

A kutatók adatai szerint a katasztrófa, akkor következett be, amikor a Földbe egy nagyjából 100 km átmérőjű üstökös darabjai csapódtak – aminek maradványai még ma is a naprendszerben keringenek.

“A feltételezésünk szerint egy hatalmas üstökös darabjaira hullott és több része a Földbe csapódott, ezzel katasztrófát okozva,” mondta Melott. “Több különböző kémiai nyom – szén dioxid, nitrát, ammónia és mások – látszólag mind arra utalnak, hogy a Föld felszínének lehengerlően hatalmas, 10%-át vagy másképp 10 millió négyzetkilométert nyeltek el a lángok.”

A kutatók pollen vizsgálataiból az is kiderül, hogy a korábbi fenyő erdők jelentős része leégett és az így megtisztult területeket a nyárfák hódították meg. A csapat szerint ez a becsapódás a légkör összetételének megváltozását, tömeges kihalásokat – kiemelten a nagytestű állatok körében – és az emberi kultúra változását – és természetesen a népesség csökkenését is – hozta magával.

“Számításaink szerint a becsapódás kiürítette az ózon réteget, ezzel növelve a bőrrák és más negatív egészségre gyakorolt hatások valószínűségét,” mondta Melott. “A becsapódás hipotézise még mindig csak egy hipotézis, viszont ez a tanulmány rengeteg bizonyítékkal szolgál, amiket szerintünk egyedül egy hatalmas kozmikus becsapódással lehet magyarázni.”

Forrás: journals.uchicago.edu ; journals.uchicago.edu

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.