Az előző jégkorszak végét egy hatalmas kozmikus becsapódás tolhatta ki

12800 évvel ezelőtt a Földön egy újabb jégkorszak ért véget. A hőmérséklet egyre magasabbá vált és a gleccserek elkezdtek visszavonulni. Szinte a semmiből az eget tűz világította meg, amit lökéshullámok követtek.

Hatalmas tűzvész pusztította végig a felszínt és az általa keltett füst eltakarta a napot. Ez egy újabb lehűléshez és a növények gyors pusztulásához vezetett, ezzel megnehezítve az állatok élelemhez jutását. A gleccserek elkezdtek visszatérni, megváltoztak a tengeri áramlatok, ezzel további lehűlést idézve elő, amivel további majdnem 1000 évig fennmaradtak a “jég korszaki” állapotok.

Végül az időjárás ismét melegedni kezdett és az emberek ismét terjedni kezdtek, az ekkora már sokkal kevesebb nagyméretű állatot tartalmazó világban.

Legalábbis ezt a történetet mesélik el egy új geokémiai és izotópos markereket vizsgáló hatalmas méretű kutatás eredményei – ami egyébként annyira nagyra sikerült, hogy a szerzőinek két részre kellet osztaniuk írásukat.

“Ez a munka világszerte több mint 170 különböző helyről származó mérést foglal magába ,” mondta Adrian Melott, a kutatás egyik vezetője.

A kutatók adatai szerint a katasztrófa, akkor következett be, amikor a Földbe egy nagyjából 100 km átmérőjű üstökös darabjai csapódtak – aminek maradványai még ma is a naprendszerben keringenek.

“A feltételezésünk szerint egy hatalmas üstökös darabjaira hullott és több része a Földbe csapódott, ezzel katasztrófát okozva,” mondta Melott. “Több különböző kémiai nyom – szén dioxid, nitrát, ammónia és mások – látszólag mind arra utalnak, hogy a Föld felszínének lehengerlően hatalmas, 10%-át vagy másképp 10 millió négyzetkilométert nyeltek el a lángok.”

A kutatók pollen vizsgálataiból az is kiderül, hogy a korábbi fenyő erdők jelentős része leégett és az így megtisztult területeket a nyárfák hódították meg. A csapat szerint ez a becsapódás a légkör összetételének megváltozását, tömeges kihalásokat – kiemelten a nagytestű állatok körében – és az emberi kultúra változását – és természetesen a népesség csökkenését is – hozta magával.

“Számításaink szerint a becsapódás kiürítette az ózon réteget, ezzel növelve a bőrrák és más negatív egészségre gyakorolt hatások valószínűségét,” mondta Melott. “A becsapódás hipotézise még mindig csak egy hipotézis, viszont ez a tanulmány rengeteg bizonyítékkal szolgál, amiket szerintünk egyedül egy hatalmas kozmikus becsapódással lehet magyarázni.”

Forrás: journals.uchicago.edu ; journals.uchicago.edu

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.